Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Ima li načina da kod bigla, zapravo kod bilo kojeg psa sa dužim ušima, spriječim upale uha, kojima su podložni?
Unaprijed hvala,
Karla

O: Teško je u potpunosti prevenirati pojavu bolesti uha, pogotovo kod onih pasmina pasa koji inače inkliniraju bolestima uha (npr. kokeri, labradori, baseti,...).

Međutim, određenim postupcima moguće je znatno smanjiti rizik.

Naime, redovitim kontrolama uha i ušne školjke, održavanjem higijene uha preparatima namijenjenim za to, čestim posjetima veterinaru u svrhu kontrole zdravlja ljubimca, korištenjem određenih štitnika za uši koji sprječavaju da hladnije vrijeme izazove probleme, spriječiti da voda uđe u slušni kanal (npr. prilikom kupanja ljubimca), prikladnim smještajem ljubimca (da nije na propuhu ili na direktnom smjeru strujanja zraka iz klime ili ventilatora,...),... moguće je smanjiti rizik oboljenja.

Ovdje bi trebalo obratiti i veliku važnost higijeni, kao i svim znakovima koje ljubimac pokazuje kada se radi o problemima vezanim za uho i ušni kanal.

Pod higijenom ušnog kanala podrazumijevamo korištenje različitih preparata kojima se čiste i  održavaju čistim ušni kanali. Naime, preparati (npr. Otifree od Vétoquinola) otapaju cerumen i druge prljavštine uha te posljedično dovode do reduciranja bakterija i gljivica u vanjskom slušnom hodniku.

Neki od uobičajenih znakova, znakova koje pas pokazuje kada su prisutni problemi s ušima, obuhvaćaju:
- tresenje glavom i uhom,
- češanje uha,
- neugodan miris iz uha i/ili pojačana prisutnost iscjetka iz uha,
- upala sluznice uške ili otvora zvukovoda,
- držanje glave nakrivljeno,
- gubitak sluha,...

U slučaju pojave nekih od gore navedenih simptoma, savjetuje se posjet veterinaru koji će biti u mogućnosti utvrditi točno o čemu je riječ te u skladu s postavljenom dijagnozom primijeniti adekvatnu terapiju.

U svakom slučaju, pravilna i kvalitetna prehrana, higijena i ispravan smještaj važni su preduvjeti održavanja zdravlja, prevencije bolesti te reduciranju perioda oporavka.

OZNAKE: