Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Kupio sam panj kod vas i nikako da potone. Kuhao sam ga 2 sata i ništa, potapao u hladnu vodu i opet ništa. Zanima me kako da ga potopim, a da ne koristim neke utege, tj. da li ga mogu zamijeniti (imam račun).
Hvala, Ivan

O: U ponudi Pet centra su dvije vrste drva za akvarije: mangrovo i mopan. Prodaju se u komadima različitih veličina, vrlo su tvrda, teška i potpuno prosušena. Zanimljivih su oblika i specifičnih boja, a idealan su prirodni zaklon za manje ili plašljivije ribe.

Mangrovo drvo raste u poplavnom priobalju rijeka blizu njihova ušća u more. Tamo se miješaju slatka i slana voda (boćata voda), te je posebnost ove vrste drveća korijenje prilagođeno slanoj vodi. Zato se često preporuča prokuhati komade drveta za akvarij u posoljenoj vodi. Mangrovo drvo češće se koristi u akvaristici kad je za ribice potrebna kiselija voda. Zbog svoje kvalitete, posebno je cijenjeno drvo koje raste u Maleziji.

Drvo mopan raste u Africi, ali u alkalnom tlu i na područjima koja nisu poplavna.

Akvaristi preporučaju komade drva prokuhavati kroz 2-3 sata, te ih naglo prebaciti u hladnu vodu i tako ostaviti kroz daljnja 2-3 sata. Preporučam Vam da postupak ponovite, s tim da drvo ostavite u vodi i preko noći. Ono će se postupno širiti i upijati vodu. Nemojte odustati, potopite drvo i više dana jer će svakako postajati sve teže i potonut će. Vodu ne treba stalno prokuhavati, ali je to dobro jednokratno učiniti kako bi uništili mikroorganizme s površine drveta. Isto tako, bilo bi dobro prije unošenja u akvarij prokuhati pijesak i novonabavljene ukrasne predmete.

Javite nam se, vjerujem da ćete uspjeti.