Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Kako mogu okupati svog cavalira king charles spaniela? Bojim se da će mu voda natopiti uši. Hoće li mu se što dogoditi?
Dalia

O: Ako do sada niste imali iskustva u kupanju psa, preporučam da to obavite na sljedeći način: izaberite šampon za dugodlake pse (ne dolazi do petljanja dlake, dlaka je sjajna i lijepe boje) i razrijedite ga u omjeru koji je naveden na pakiranju ili ga razrijedite u omjeru 1 dio šampona i 3 dijela vode. Ovako razrijeđeni šampon lakše se nanosi na dlaku, bolje se pjeni i ne dolazi do iritacije kože.

Ako ćete ljubimca kupati u kupaonici, voda neka već lagano teče iz slavine  pri ulazu. Na ovaj način izbjegavamo buku ili štropot koja nastaje iznenadnim puštanjem slavine i najčešće preplaši psa.

Potom psa stavljamo u kadu ili kabinu, "slušalicu" tuša približimo tijelu psa (2 cm od kože) i polako močimo dlaku, zatim nanosimo razrijeđeni šampon, isperemo i po potrebi ponovimo još jednom.

U slušne kanale psa ne stavljajte vate ili smotuljke jer se mogu natopiti vodom i tek tada nastaje problem izvaditi ih. Glavu psa peremo na opisani način, svojom rukom posebno mu namočite područja oko očiju, ušiju. Svo vrijeme glavica psa mora biti malo uzdignuta (pomoću svoje lijeve ruke podignite njušku), a slušalicom tuša polijevajte u smjeru prema repu - tako voda ne ulazi u slušne kanale.

Slijedi sušenje mekim ručnikom i sušenje aparatom za sušenje.

Ako i dalje niste sigurni da to možete obaviti na ovaj način, odvedite svoga ljubimca profesionalnom frizeru za pse, koji to obavljaju vrlo stručno i brzo.

OZNAKE: