Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo maltezera starog skoro dvije godine koji je kod nas došao kad mu je već bila godina dana. Kad smo ga pokušali ostaviti samog doma cijelo vrijeme je lupao po vratima, a očito ih je pokušavao i otvoriti jer ih je izgrebao. Postoji li način da ga se navikne da bude sam doma? 
Drugo pitanje: u kući je dobar, ali čim se nađe u blizini nekog psa odmah poludi. Iako je na lajni, skače, laje, trese se, nastoji se otrgnuti prema tom drugom psu. Ako se dogodi da priđe blizu nekom psu, onda mu odmah skače na njušku. Što da radimo?
Hvala, Adna.

O: Budući da se u Vašem slučaju radi o psu starom približno dvije godine, teže će ga biti na bilo što priviknuti. Pas se najbolje uči kada je vrlo mlad (još dok je štene). Psi se ne ponašaju loše zato što su pakosni ili da nam se inate, takvo ponašanje kod Vašeg maltezera je posljedica uzbuđenja što je sam kod kuće ili to radi iz dosade. Pokušajte psu pružiti društvenu, mentalnu ili fizičku aktivnost prije nego ga ostavite samog kod kuće. Obavezno ga prije nahranite i na nekom od njegovih omiljenih predmeta ostavite svoj miris trljajući rukama taj predmet (neki si psi uzmu papuče od ukućana kojeg smatraju vođom čopora pa na njima spavaju i sl...). Pokušajte psu ostaviti upaljen radio ili televizor. I nikad ga nemojte ostavljati cijeli dan samog kod kuće jer je pas društveno biće koje čezne za Vašom ljubavi i pažnjom, ali i obaveza (treba ga redovito izvoditi u šetnju, mijenjati mu vodu, hraniti ga, četkati, igrati se s njime ...).

Problemi s agresijom između pasa su česta pojava. Tu se najčešće radi o dominantnom tipu agresije (jedan od pasa se smatra glavnim), a to sve skupa pojačava držanje pasa na vodilici jer se psi tada ponašaju izuzetno hrabro, pokraj nogu svojih vlasnila, a može biti da i štite svoje vlasnike na taj načina. Također se može raditi i o teritorijalnoj agresiji, pas jednostavno štiti park i travnjak u koji redovito dolazi sa svojim vlasnikom, a agresivno se ponaša prema "uljezima"- psi koji ne dolaze inače u taj park, u većini su slučaja samo u prolazu. Jedan oblik agresije je i borba mužjaka (agresija zbog spola). Za odgoj psa je najbolje se obratiti stručnjacima koji vode škole za pse. U Zagrebu ih ima nekoliko i mislim da ih možete naći putem interneta.

OZNAKE: