Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, prvo bih željela pohvaliti vašu web stranicu i zahvaliti na brzim i iscrpnim odgovorima. Nadam se da ne zloupotrebljavam vašu ljubaznost ako postavim još jedno pitanje. Moja perzijska maca je stara 7 mjeseci. S obzirom da se približava i vrijeme kad će joj se javiti nagon za parenjem, željela bih da me posavjetujete kako da se ponašam. Da li je za macu zdravije da se bar jednom porodi ili je to svejedno? Imam namjeru da je sterilizram, ali sam čula da bi bilo poželjno za njeno zdravlje da se makar jednom ili dva puta porodi prije sterilizacije. Da li je to točno? Također me zanima da li je dobro da se pari čim joj se javi nagon ili je za nju bolje da bude malo starija?

Kupam je svakog mjeseca. Da li je to prečesto? Srdačan pozdrav i zahvaljujem unaprijed,
Kamelija iz Sarajeva

O: Kod nesteriliziranih mačaka jako je izražena potreba za parenjem i prenošenjem gena na sljedeću generaciju. Zdrava ženka koja je držana u dobrim uvjetima (dobro hranjena i ima pristup mužjacima) može godišnje imati dva do tri legla. Sterilizacijom sprečavamo neželjenu trudnoću kod mačaka i prekidamo ponašanje vezano uz parenje.

Mačke spolno sazrijevaju u dobi od pet do devet mjeseci. Ženke se počinju tjerati s produženim trajanjem dana, tako da porod bude u proljeće i ljeto kada ima hrane u izobilju. Mužjaci su stalno spremni za parenje. Mačka je sezonski poliestrična životinja, što znači da se tjera više puta godišnje, ovisno o duljini trajanja dana.

Moj Vam je savjet da sterilizirate mačku prije prvog tjeranja, tj. prije puberteta jer se kod steriliziranih mačaka znatno produljuje njezin život, a mačka postaje mirnija i privrženija čovjeku, te se smanjuje mogućnost nastanka tumora mliječne žlijezde. Nema nikakve potrebe da mačku parite i omogućite joj jedno ili dva legla, jer time niste ništa postigli, osim što ste odgodili sterilizaciju za godinu dana i sebi napravili problem oko podjele podmlatka (da li ću ih uspjeti udomiti, da li će doći u dobre ruke...), a jedno ili dva parenja u mačjem životu ne garantira nikakvo zdravlje.

Mačke puno vremena provode u samouređivanju i zbog toga ih nije potrebno često kupati. Neke mačke, a to su obično kratkodlake, nije potrebno uopće kupati, za razliku od dugodlakih mačaka. Njihovo je održavanje krzna puno teže i kompliciranije, a pogotovo ako maca ima problema s probavom, pa joj se odostraga na dlaci prilikom obavljanja nužde može zalijepiti vlastiti izmet.

 Svakako mačku naučite na redovito četkanje dlake dok je još mala. Kupanje mačića ne preporučujem prije trećeg mjeseca starosti. Šampon koji smijete koristiti mora biti specijalno proizveden za mace. Prije kupanja dobro iščetkajte macu, u kadu stavite gumeni podložak kako bi spriječili klizanje. Voda za kupanje ne smije biti ni prevruća niti prehladna.

Neki od šampona koje imamo u Pet Centru su: Beaphar "Provitamin kitty", Gimpet "Šampon za dugodlake mačke" i "Šampon za kratkodlake mačke", Seven Seas "Kitzyme Conditioning Cat Shampoo", Trixie "Shampoo Katzen", Friskies "Expert shampoo pH 6,5", Bio-groom "Silky Cat" i "Kuddly Kitty", Essentials "Cat it". Postoje i šamponi za suho pranje mačaka u obliku pudera i u obliku specijalne tekućine. U tom se slučaju dlaka namoči s tim tekućim šamponom, dobro se šampon umasira u dlaku i maca se prebriše sa suhim ručnikom.

Macu se ne smije kupati prečesto. Također Vam moram napomenuti da se većina mačaka uopće ne voli kupati, ali to ćete vidjeti tek kada je pokušate okupati. Također preporučujem da dobro osušite svoju macu kako ne bi dobila upala pluća. Još Vam samo mogu poželjeti sretno i što bezbolnije kupanje Vaše mace.

OZNAKE: