Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Koje je idealno vrijeme za kupnju kanadske vjeverice? Naime, u mogućnosti sam nabaviti staru 3 mjeseca. Je li to kasno da ju pripitomim i naučim na mene?
Pozdrav,
Marin

 

O: Kanadska vjeverica potječe iz travnatih prerija SAD-a, Azije i Kanade. Naraste oko 25 centimetara. Životni vijek im je između 5-8 godina, a žive u podzemnim rovovima blizu stijenja, srušenih debala ili ograda. Tipične su im obrazne vrečice za spremanje hrane, koje ispunjene mogu doseći veličinu cijele vjeveričine glave.

Niz leđa im se pruža nekoliko crnih pruga. Postoji jako puno vrsta, a neke od njih jako je teško razlikovati. Nisu ljubimci koji se mogu u potpunosti pripitomiti, neće spavati u ruci i maziti se, jednostavno prehiperaktivni su. Ali zbog toga nisu ništa manje dobri ljubimci niti su manje zabavni.

 

U kanadskih vjeverica ovulacija nastupa dva puta godišnje, u travnju i lipnju, no može se dešavati ranije i kasnije. Graviditet traje 31-33 dana, a u leglu bude do 4 mladunca. Mladunčad se odbija od sise sa 5 tjedana starosti. Kanadske vjeverice se smatraju odraslima sa tri mjeseca starosti. Dakle, preporučljivo je vjevericu nabaviti prije te dobi, najkasnije u srpnju ili rujnu.

 

Potrebno im je pružiti jako puno ljubavi, vremena i strpljenja da bi se lakše i brže priviknuli na vlasnika. Najprikladnije je nabaviti mladu vjevericu koja je uzgojena u zatočeništvu. Potreban im je prilično veliki kavez, no isto tako voli boraviti - kao i drugi kućni ljubimci - izvan kaveza, no tek nakon perioda prilagodbe na ljudsku obitelj.