Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Trebala bih svojeg psića 4.8. cijepiti protiv bjesnoće i čipirati. Zanima me da li ga mogu cijepiti van Zagreba, u mjestu godišnjeg odmora, i čipirati ili samo cijepiti, a čipirati kada se vratimo u Zagreb? Odnosno, koja je dobna granica za čipiranje, i da li se čipiranje mora obaviti u veterinarskoj stanici u koju inače idemo, odnosno u gradu u kojem živimo? Psić će 4.8. imati 4 mjeseca. Unaprijed zahvalna. Vinka

O: Prema Pravilniku o označavanju pasa (N.N.162/03) psi oštenjeni u razdoblju od 1. listopada 2003. godine moraju biti označeni mikročipom.

Broj mikročipa mora biti uveden u evidenciju ovlaštene veterinarske organizacije, odnosno veterinarske ambulante privatne prakse ovlaštene za cijepljenje pasa protiv bjesnoće. Broj propisane oznake psa mora biti upisan u Internacionalnu svjedodžbu o cijepljenju pasa. Aplikacija mikročipa je jednokratna, mikročip je trajan i prati psa od označavanja do kraja života. Očitavanje identifikacijskog broja s mikročipa obavlja se pomoću odgovarajućeg čitača kojeg moraju posjedovati sve ovlaštene veterinarske organizacije i privatna praksa. Upisnik pasa vodi se u obliku propisanog računalnog programa.

Mikročip se ugrađuje pod kožu psa s lijeve strane vrata.

Štene možete cijepiti protiv bjesnoće i čipirati u ovlaštenim veterinarskim organizacijama i privatnoj praksi ili veterinarskoj stanici bilo gdje u Hrvatskoj jer se svi podaci o cijepljenju pasa protiv bjesnoće u cijeloj Hrvatskoj prosljeđuju na Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva i vodnog gospodarstva (upravi za veterinarstvo). Uz cijepljenje štenadi protiv bjesnoće (prvo cijepljenje protiv bjesnoće) obavezno je i mikročipiranje. U Hrvatskoj zakon propisuje obavezno cijepljenje pasa protiv bjesnoće i dehelmintizaciju (tretman protiv unutrašnjih parazita) s navršena tri mjeseca starosti, pa sve do kraja života.

Zakonski rok za cijepljenje svih pasa protiv bjesnoće je od 1. siječnja do 31. ožujka za tekuću godinu. Također, za sve pse rođene od 1.10. 2004. i mlađe, zakonska je obveza i mikročipiranje.

OZNAKE: