Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Htio bih nabaviti jack russell-a, ali prije toga me zanimalo:
1. da li se mnogo linjaju?
2. imaju li neugodan miris (mislim na ženke)?
3. da li su poslušni?
4. da li su mnogo nemirni (namjeravam ga držati u stanu)?
Hvala, Dado

O: Svaki pas predstavlja stanovitu obavezu za svog vlasnika: svakodnevne šetnje, odlasci veterinaru, redovno šišanje za pojedine pasmine.

Za nekoga je to velika briga a za nekoga veliko zadovoljstvo. Opčenito govoreći, veliki psi trebaju više prostora od malih, međutim neki manji psi, kamo izmedu ostalog spada i jack russel terijer, dosta su energični i zahtjevaju dosta prostora i aktivnosti. Izborom psa odlučili ste se na novog člana obitelji koji će ostati s Vama narednih desetak godina te zato napravite izbor za budućnost a ne samo za danas. Kao vlasnik psa Vi ste odgovorni, moralno i pravno, ne samo za njegovo zdravlje, već i za njegovu dobrobit cijeli njegov život.

Psi mijenjaju dlaku (linjaju se) dva puta godišnje, i to u proljeće i jesen. Ova je pojava u pasa, kao i kod mnogih divljih životinja, uvjetovana temperaturom okoliša. Ako se psi drže preko cijele godine u kući na podjednakoj temperaturi, često se linjaju tijekom cijele godine. Kad životinja dobiva u hrani sve hranjive tvari, a obrok je uravnotežen, linjanje teče brzo i bez poteškoća.

Pri različitim poremećajima opskrbe nekim nutrijentima, npr. vitaminom A i vitaminima B-kompleksa linjanje je produljeno. Dlaka opada i u tijeku različitih kožnih bolesti (upale, alergije, parazitarne infestacije), ali to može biti posljedica nekog drugog organskog oboljenja ili hormonalnog poremećaja. U tim slućajevima uzroke ispadanju dlake utvrdit će veterinar.

Kako bi ubrzali izmjenu dlake četkajte psa svakodnevno, čime ćete potaknuti cirkulaciju i ukloniti staru dlaku. Obogatite jelovnik Vašeg ljubimca vitaminsko-mineralnim pripravkom koji će povoljno utjecati na rast nove i sjajne dlake. Preporučam Vam "Dermanorm" u obliku kapsula ili ulja, koje se dodaje hrani. Pripravak sadrži specijalne esencijalne masne kiseline (linolna, linolenska, omega-3 i omega-6) koje su potrebne organizmu za izgradnju i razvoj zdrave kože i dlake.

Što se tice "neugodnog" mirisa pasa, morate znati da svaki pas ima svoj miris (kao i ljudi), ali to nije neugodan miris, već specifican miris svake jedinke. Ukoliko je prisutan neugodan miris, to govori o patološkom procesu na koži, dlaci, pa i o metaboličkim, hormonalnim i drugim poremećajima unutar organizma. Općenito, kratkodlaki psi imaju manje intenzivan miris nego dugodlaki psi, a i kratka dlaka je najmanje zahtjevna za održavanje i njegu. Za ovaj "problem" savjetujem Vam redovno četkanje i upotrebu medicinskog šampona "Dermilen" od Vetoquinola. To je šampon koji ne isušuje kožu, vraća masnoću koži i može se češće koristiti.

Više o mirisu psa pisala je kolegica Mlinar-Gruja ovdje.  

Jack Russell terijer je mali, lovački pas (visine do 35 cm i težine 6-7 kg), koji je u povijesti korišten u lovu na lisice, a danas je uglavnom pas za pratnju.

S obzirom na karakteristike dlake, postoje dva tipa - oštrodlaki i kratkodlaki. Dlaka je pretežno bijele boje, sa smeđim ili smeđe-crnim "flekama" po glavi i leđima ili repu.

Tijelo je mišićavo i čvrsto, što mu omogućava dovoljno snage za iskopavanje i izvlačenje lovine koja se nalazi ispod zemlje ili u rupama.

Prema karakteru, ovi su psi izuzetno srčani, živahni, neovisni, ponekad tvrdoglavi, stoga im je potreban čvrst odgoj i dosta pažnje. Ukoliko nije ispravno odgajan od najranije dobi i ukoliko mu ne pružite dovoljno pažnje i kretanja (jer je ovo ipak lovački pas), zbog "terijerskih osobina" Jack Russell terijer može postati neposlušan, sklon neprestanom lajanju bez posebnog razloga, preskakivanju ograde i bježanju od kuće, iskapanju rupa gdje god stigne i slično. Ovi su psi inteligentni i vole učiti pa ga, uz malo upornosti, možete naučiti raznim trikovima. Kako bi se dobro slagali s malom djecom, potrebno ih je postepeno upoznavati.

Iako su rastom mali, ovi su psi izrazito teritorijalni i neustrašivi, ne toleriraju uljeze i neće ustuknuti ukoliko dođe do sukoba sa većim psom. Ako ih se pravovremeno socijalizira i ispravno odgoji, mogu se dobro slagati s ostalim psima, iako nisu isključene epizode ispoljavanja agresivnog ponašanja između jedinki istog spola, no ovakvo se ponašanje ne smije tolerirati.

Moja preporuka je da prije kupnje psa nabavite priručnik za vlasnike pasa, upoznate se s osnovnim karakteristikama ove pasmine te potrebama koje ima svaki pas.

OZNAKE: