Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Primjetila sam kvržicu ispod repa mojeg hrčka, odnosno odmah je uz rep. Ne znam da li se zapravo ovdje nalazi analni otvor, ali brine me što bi to moglo biti. To je tako već nekih 10-ak dana, nije se promijenilo ni u obliku ni u boji, dakle nije se povećalo, bar se nadam. Molim Vas da mi navedete što bi to sve moglo biti i da li bi moglo biti opasno.
Zahvaljujem, Maja

O: Ispod repa nalazi se analni otvor, a u blizini stidnica ako se radi o ženku ili testisi ukoliko je riječ o mužjaku.

Testisi nisu vidljivi kod vrlo mladih hrčaka, a u onih starijih i spolno zrelih mogu se bez problema uočiti.

Dakle, bez kliničkog pregleda, na žalost nismo u mogućnosti Vam dati točnu informaciju o čemu se zapravo radi kod Vašeg ljubimca. No opisat ću Vam najčešće izrasline kože o kojima bi se eventualno moglo raditi.

Izrasline su vrlo česta pojava u hrčaka kako na koži, tako i unutar organizma. Najčešće se radi o novotvorevinama (tumorima), cistama, apscesima i hematomima. U nekih jedinki kod nastanka ovakvih izraslina postoji i genetski predisponirajući faktor, na koji na žalost ne možemo utjecati.

Tumori ili neoplazije su izrasline koje nastaju kao rezultat izmijenjenih stanica, odnosno kada se izgubi normalna regulacija kontrolnih mehanizama stanice, koje imaju tendenciju nepravilnog i progresivnog rasta. Tumori mogu biti maligni (zloćudni) i benigni (dobroćudni). Razlika između njih je u agresivnosti rasta, te u tome što maligni stvaraju metastaze i šire se u okolinu, infiltrirajući se u okolno tkivo, dok benigni tumori ne stvaraju metastaze na druge organe i ne infiltriraju se u okolno zdravo tkivo, već ga potiskuju. Kod hrčaka u analnoj regiji najčešći su perianalni tumori, koji su najčešće benigne naravi, a liječe se kirurški.

Ciste su jednostavne džepaste šupljine koje se razvijaju unutar kože. Najčešće nastaju kao posljedica začepljenja izvodnih kanala žlijezda koje se nalaze u neposrednoj okolini. Ciste, ukoliko rastu ili vrše kompresiju na okolno tkivo, te time izazivaju eventualne komplikacije pri defekaciji i sl., svakako se trebaju kirurški ukloniti.

Hematom je izljev krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu. Nastaje naglo na mjestu gdje krv iz ozlijeđene žile pod tlakom ulazi u tkivo. Hematom se povećava dok tlak izljevne krvi ne dovede do kompresije (pritiska) ozlijeđene krvne žile. On je netemperirana, bezbolna ili umjereno bolna, fluktuirajuća polukuglasta oteklina. Veličina hematoma ovisi o veličini i vrsti krvne žile i kvaliteti tkiva (da li se radi o labavom ili kompaktnom tkivu). Organizam sanira hematom, a vrijeme resorpcije ovisi o njegovoj veličini, o promjenama tkiva koje je prožeto krvlju, općim uvjetima cirkulacije i kvaliteti krvi. Tijelo, malo po malo, resorbira sam hematom na način da ga rastavlja na molekule te putem krvnog i limfnog sustava evakuira. No taj proces može biti vrlo dug, a ponekad zbog smještaja samog hematoma i njegovog oblika nije moguće potpuno ga resorbirati. Punkcijom hematoma se dobiva krv ili serum. Mali hematomi se mogu resorbirati u cjelosti, dok veće hematome treba otvoriti uz prethodnu punkciju na najnižoj točki hematoma. Sadržaj hematoma se mora spontano iscijediti i parenteralno se apliciraju antibiotici zbog mogućnosti razvoja sekundarnih infekcija. U hrčaka, hematomi su najčešće posljedica ozlijeda uslijed udaraca u kavezu ili u međusobnim igrama i borbama.

Apscesi su novonastale šupljine koje su ispunjene gnojem, a najčešće su posljedica ozljeđivanja. Apscesi su okruženi čahurom, a nalaze se pod kožom. Često su praćeni bakterijskim infekcijama, a nerijetko se događa i širenje infekcije unutar organizma, što rezultira sepsom. Prilikom formiranja apscesa nastaje kvrga ispod kože, tvrda je i bezbolna. Ova stanja zahtijevaju što hitniju antibiotsku terapiju. Apscesi su najčešće izrasline na koži u hrčaka i mogu nastati na bilo kojem dijelu tijela. Apscesi vrlo brzo rezultiraju i promjenom općeg stanja životinje, koja vrlo brzo prestaje uzimati hranu i vodu. Apscesima najčešće prethodi manja rana koja se inficirala. U slučaju apscesa indicirana je incizija, te sistemsko i lokalno liječenje antibioticima.

Svakako Vam savjetujem da svog ljubimca odvedete veterinaru kako bi se postavila točna dijagnoza i započelo sa terapijom. Za sada bih Vam preporučila da hrčka hranite kvalitetnom hranom, kao što je Bunny potpuna hrana za hrčke, bogata visoko probavljivim sirovim vlaknima, važnim za dug, zdrav i aktivan život i Bunny allgau fresh snack, bogata lisnatim sušenim biljem. Uz ovu hranu možete dodavati i multivitaminske pripravke od Vetoquinola - Gervivet, kako biste ojačali imunološki status životinje.