dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Mojoj maci su se nedavno pojavile izrasline iznad 2 pandžice na šapama. Tamno smeđe su boje, čvrste, izgledaju kao da će na tom mjestu izrasti još jedna pandžica. Jedna od tih izraslina je tako porasla da strši izvan šapice. Maca ne šepa, ali ne znam pravi li joj to probleme. Maca je stara oko 8-9 godina i živi u stanu, a samo povremeno ju prošećemo na vodilici po parku. Trebamo li se brinuti zbog toga i što bi to bilo?

Vesna


O: Sve promjene koje nisu dio jedinstvenog integriteta kože nazivamo tumorima.
 
Izrasline mogu biti kožne ciste, apsces, hematom,... Ovo su najčešće promjene na koži koje rezultiraju vidljivim uzdignućima kože, a rjeđe je uzrok neki od tumora. Klinički se tumori kože najčešće manifestiraju pojavom kvrga ili kvržica ispod kože ili kao oštećenja kože koja ne zaraštavaju. Ova pojava obično dovodi do poremećaja ponašanja, kao što je češanje ili grizenje oštećenih dijelova tijela.

Ciste su vrećaste ili loptaste tvorbe koje su zatvorene sa svih strana, obložene slojem pokrovnih stanica i ispunjene tekućim ili kašastim sadržajem. Kožne ciste se razvijaju unutar kože. Mogu biti tvrde ili frultuirajuče tako da se osjeti pod opipom prisutnost tekućine. Potrebno ih je punktirati ili kirurški odstraniti. U pravilu se same ne povlače, dok se tumurozne tvorbe mogu same nestati.
 
Nastalu izraslinu, naročito ako ne smeta Vašoj ljubimici, možete promatrati pa ako se smanjuje ili stane s rastom  to je povoljno. Ako se izraslina povećava poželjna je biopsija ili se kirurškim zahvatom tvorba može odstraniti i napraviti patohistološki nalaz da se ustanovi njeno stvarno stanje i narav.

OZNAKE: