Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štakora (albino) starog 6 mjeseci. Nedavno sam primjetila potkožnu pomičnu izraslinu - kvrgu ispod vrata, više prema prsima. Štakor ne pokazuje da ga boli, jede i kreće se normalno. Zanima me, pošto sam čitala da su skloni tumorima, da li bi se radilo o tome ili je u pitanju nešto drugo?
Unaprijed zahvalna, Maja

O: Postoje različite promjene na tijelu štakora koje po svojem izgledu mogu odgovarati promjenama koje Vi i opisujete. Tako, mogao bih izdvojite neke, kao što su kožne ciste, apsces, hematom, različite neoplazije,...

O: Ciste su vrećaste ili loptaste tvorbe koje su zatvorene sa svih strana, obložene slojem pokrovnih stanica i ispunjene tekućim ili kašastim sadržajem. Do njene pojave nastaje kao posljedica genetske predispozicije, infekcije i upale, traume,...

Apscesi su novonastale šupljine koje su ispunjene gnojem, a najčešće su bakterijske etiologije, zatim gljivične, no mogu biti i sterilni. Najčešće nastaju kao posljedica mehaničkog ozljeđivanja, kao što su prilikom provlačenja ili ubodom stranog tijela. Procesi su okruženi čahurom, a nalaze se pod kožom.

Hematom je izljev krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu. Nastaje naglo na mjestu gdje krv iz ozlijeđene žile pod tlakom ulazi u tkivo. Hematom se povećava dok tlak izlivene krvi ne dovede do kompresije (pritiska), ozlijeđene krvne žile te se postepeno resorbira i smanjuje. On je netemperirana, bezbolna ili umjereno bolna, fluktuirajuća polukuglasta oteklina čija veličina ovisi o vrsti krvne žile i kvaliteti samog tkiva. Punkcijom hematoma se dobiva krv ili serum. Mali hematomi se mogu resorbirati u cijelosti, dok veće hematome treba otvoriti uz prethodnu punkciju na najnižoj točki hematoma. Sadržaj hematoma se mora spontano iscijediti i parenteralno se apliciraju antibiotici zbog moguće infekcije.

Tumor ili novotvorevina označava skup promijenjenih stanica koje pokazuju nepravilan i progresivan rast. Bilo koji abnormalni rast, oteklina, izraslina ili kvrga na samom ljubimcu mogu predstavljati potencijalno ozbiljnu situaciju. Također, zbog relativno brzog metabolizma te relativno kratkog života, sama eventualna bolest se može brzo razvijati.

Bitno je znati da nije svaka izraslina tumor, da nije svaki tumor maligni, a ni svaki maligni tumor ne mora završiti letalno.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se s ljubimcem obratite svom veterinaru. Isti će biti u mogućnosti utvrditi što je s ljubimcem te u skladu s dijagnozom dalje Vas savjetovati.