Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam hrčka već godinu i 10 mjeseci, mislila sam da mu je dosadno samom i kupila sam još jednog. U početku je sve bilo super, ali poslije su se počeli tući. Tamo di mu je mlađi hrčak zabio pandžu, tamo mu je narasao tumor, a to je najviše u predjelu trbuha, a ima i jedan kod usnice koji je fakat veliki. Sad ne znam da li ga dati uspavati, ali ne vjerujem da se muči zato što je vrlo aktivan i razigran ili se taj tumor može odrezati kod veterinara putem operativnog zahvata? Ili da ga pustim da sam umre kad mu bude vrijeme jer mislim da mu ništa ne fali, ima frišku hranu, vodu i poslastice svaki dan...? Molim vas odgovorite mi brzo!
Hvala unaprijed, Dorja

O: Ciste su jednostavne šupljine, ispunjene tekućinom. Ovisno o tome gdje se nalaze i vrše li kompresiju na tkivo (pa na taj način ometaju njegovu normalnu funkciju), ovisit će i način liječenja. Uglavnom se uklanjaju kirurškim putem.

Hematom predstavlja nakupljanje krvi u novostvorenoj šupljini. Nastaje naglo na mjestu gdje krv iz ozlijeđene žile pod tlakom ulazi u tkivo. Hematom se povećava dok tlak izljevne krvi ne dovede do kompresije (pritiska) ozlijeđene krvne žile. On je netemperirana, bezbolna ili umjereno bolna, fluktuirajuća oteklina. Organizam sanira hematom resorpcijom, a vrijeme resorpcije ovisi o njegovoj veličini, o promjenama tkiva koje je prožeto krvlju, općim uvjetima cirkulacije i kvaliteti krvi. Mali hematomi se mogu resorbirati u cjelosti, dok veće hematome treba otvoriti uz prethodnu punkciju na najnižoj točki hematoma. Sadržaj hematoma se mora spontano iscijediti, a parenteralno se apliciraju antibiotici zbog mogućnosti razvoja sekundarnih infekcija.
U hrčaka, hematomi su najčešće posljedica ozlijeda uslijed udaraca u kavezu ili u međusobnim igrama i borbama.

Apscesi su novonastale šupljine koje su ispunjene gnojem, a najčešće su posljedica ozljeđivanja. Apscesi su okruženi čahurom, a nalaze se pod kožom. Često su praćeni bakterijskim infekcijama, a nerijetko se događa i širenje infekcije unutar organizma, što rezultira sepsom. Prilikom formiranja apscesa nastaje kvrga ispod kože, tvrda je i bezbolna. Ova stanja zahtijevaju što hitniju antibiotsku terapiju. Apscesi su najčešće izrasline na koži u hrčaka i mogu nastati na bilo kojem dijelu tijela. Vrlo brzo rezultiraju i promjenom općeg stanja životinje, koja prestaje uzimati hranu i vodu. Apscesima najčešće prethodi manja rana koja se inficirala. U slučaju apscesa indicirana je incizija, te sistemsko i lokalno liječenje antibioticima.

Budući iz Vašeg maila nisam uspjela shvatiti je li Vašem ljubimcu zaista dijagnosticiran tumor ili je to samo Vaše nagađanje, savjetovala bih Vam da ga odvedete na pregled kod veterinara, koji će prema karakteru otekline koju opisujete, točno dijagnosticirati o čemu se radi,a prema potrebi i odrediti način liječenja.

Ukoliko je životinja živahna,normalno jede i pije, mislim da nema mjesta zabrinutosti pa čak i ukoliko kolege ne budu u mogućnosti otkloniti ''oteklinu''.

Dok god životinja ne pokazuje znakove patnje (promjene u ponašanju ili se javi inapetenca i odbijanje vode, ukoliko postane depresivna pa počne više spavati i slično), uživajte u druženju s Vašim ljubimcem, a kada primijetite da su stvari krenule na gore, razmislite o eutanaziji.