Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Pozdrav! Imam činčilu staru skoro 4 mjeseca. Nedavno sam primjetila da joj je jedna strana glave (između ušiju) malo ispupčenija od druge. Kad sam malo razmaknula krzno vidjela sam da tamo ima nekakvu izraslinu, ali samo oko 3mm višu od kože. Iste je boje kao krzno - siva, i malo podsjeća na krasticu, ali mislim da nije. Inače, činčila je živahna, normalno jede i pije, ima normalnu stolicu, skakuće.... Stvarno neznam o čemu se radi!?
Hvala, Jana

O: Bilo bi dobro da posjetite veterinara kako bi pogledao tu izbočinu.

Ne mora biti ništa strašno, možda se činčila prilikom skakanja ozlijedila udarivši o nekakav tvrdi predmet, pa je na tome mjestu sada krasta. Budući da se radi o kvrzi, treba isključiti hematom i apsces. Možda se radi o bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji, što je malo vjerovatno, jer bi se infekcija proširila sa zaraženog područja na druge dijelove tijela i to bi područje bilo bezdlačno, oštro obrubljeno-ako se radi o gljivicama. Kožne infekcije također mogu uzrokovati i virusi, rikecije te alge, a mogu biti i posljedica ektoparazita (buhe, grinje, uši...).

Kako ovako preko Interneta ne mogu postaviti točnu dijagnozu, trebate svakako posjetiti svog veterinara kako bi obavio opći pregled i mogao postaviti točnu dijagnozu, a prema potrebi, uzeti i bris kože.