Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam kujicu mješanku labradora i zlatnog retrivera, 5 g. staru. Lani je sterilizirana te se prilikom zahvata ustalovilo da je bila skotna, maternicu su joj izvadili, operacija je dobro prošla te se kujica brzo oporavila. U siječnju ove godine sam joj otkrila kvržicu ispod dojke iznad lijeve prepone. Veterinar je rekao da se radi o masnom tkivu te da ukoliko bude raslo da će biti potrebno ukloniti ga. Nedugo nakon toga je počela imati smetnje u probavi, učestali proljev. Mislila sam da je od te kvržice pa sam je odvela veterinaru koji je kaže da nije od toga te je bila na terapiji (injekcije) koje su joj pomogle, ali nedugo nakon se opet javljaju problemi s proljevima.

Jučer sam je odvela kod veterinara opet da mi kažu šta je ta kvržica koja je nešto narasla, te dobila odgovor da je to tumor mame benigni za njeno zdravlje, kojeg bi trebalo ukloniti na zimu kako joj ne bi smetao estetski ili za noge, ali da to nije razlog probavnih smetnji. Dobila je terapiju tabletama te savjet da joj promjenim prehranu "Hills i/d". Kako može znati da je benigni tumor bez uzimanja uzorka ili analize? Da li taj tumor može biti uzrok probavnih smetnji? i Najviše me zanima da li je to sve izliječivo? Naime, ona je vesela i energična kao i uvjek do sada, a kažu da teško bolesne životinje to nisu.
Molim Vas za hitno mišljenje. Unaprijed zahvaljujem, Zvjezdana Zorica

O: Novotvorevine mamarnog kompleksa (dojka) je, nažalost, vrlo uobičajena pojava kod kuja, a može biti benigno ili dobroćudno (fibroadenoma) ili može biti maligno ili zloćudno (adenocarcinoma).

Patogeneza, ili način kako se razvija, kod kuja je za sada nepoznanica. Kod kuja steriliziranih prije prvog tjeranja znatno je smanjen mogući razvoj novotvorevina, nego kod kuja koje se striliziraju u kasnijoj dobi (od 5. godine pa nadalje). Također, na razvoj utječe i tjelesna konstitucija i ishrana. Kuje koje su normalne konstitucije i težine, u dobi od 9 do 12 mjeseci manje oboljevaju od novotvorevina, nego kuje koje su pretile (prekomjerna težina) u dobi do 12 mjeseci starosti. Prema nekim istraživanjima u SAD-u je ustanovljeno da ishrana kuja kuhanom govedinom ili svinjetinom, i to u velikim količinama, povećava šansu oboljenja od tumora mame, posebno nakon 6. godine starosti.

Obično se prilikom posjeta veterinaru zbog vakcinacije, prilikom općeg pregleda i palpacijom donjeg dijela abdomena, nađu izrasline. Može biti jedna ili više njih, a uglavnom se nalaze blizu sisa koje su pozicionirane ili bliže repu. Novotvorevine mogu sočiti ili imati prozirni ili krvavi iscjedak, što upućuje na lošiju prognozu zdravlja. Nakon toga, preporuča se uzeti ili iscjedak ili aspirirati sadržaj čvorića, ili se nakon kirurškog zahvata mali dio tkiva šalje na histopatološki pregled, zbog definiranja pronađenih stanica i određivanja vrste tumora (benigno, maligno, primarni ili sekundrani tumor -metastaze).

Prije kirurškog zahvata, koji je u ovakvim slučajevima hitan i nužan, kuja mora biti pregledana u potpunosti, a pri tome mislimo na pretragu krvi, UZ i RTG snimku promjenjenog i okolnog područja tijela. Kod zahvata se nerijetko uklanja i okolno limfno tkivo (čvorić), koje se također šalje na histopatološki pregled. Prema nalazu i određivanju vrste tumora, daje se i prognoza zdravstvenog stanja kuje.

Problemi probave ne moraju imati usku vezu s novotvorevinama. Nažalost, točnu dijagnozu i mišljenje može dati veterinar nakon svih pretaga i zahvata.

OZNAKE: