Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim vas da mi pokušate objasniti smrt mog štenca starog 3 i pol mjeseca (labrador). Štene je bilo vrlo zaigrano, zdravo i danas je normalno jeo, čak iznad prosjeka... Dobro je napredovao i djelovao zadovoljno. Bio je cijepljen protiv štenećaka, glista i drugih nametnika nije imao. Roditelji su ga našli u boksu uginulog, kao da je spavao. Rafael

O: Izuzetno mi je žao zbog gubitka Vašeg ljubimca.

Općenito  se  smatra  kako  su  uzroci uginuća štenadi  do  starosti  oko 16 tjedana

povezani s problemima već tijekom razvoja šteneta u maternici, problema uzrokovanih tijekom porođaja ili u vrijeme dojenja. Urođeni problemi, uključujući genetiku, ali i okolišne uzroke, kao i lijekove, najčešći su uzroci uginuća.

Urođene mane najjednostavije za dijagnostiku su malformacije glave, udova, analne i genitalne regije te rascijepljenog nepca. No, često se pri porođaju uočavaju i štenci koji su mnogo slabiji, djeluju bolesno te su ispod prosječne tjelesne težine. U većeg broja štenadi događa se neishranjenost već u maternici uslijed kompeticije među štencima. Zatim, problemi tijekom porođaja, s obzirom kako je ono prilično trumatsko kako za kuju tako i za štenad.

Produljen porod te otežan izlazak štenadi rezultiraju u traumatskim ozljedama, a problemima pridonosi i zanemarivanje kuje u danima nakon okota što rezultira u oboljenjima i preranom uginuću štenaca.

Problemi tijekom dojenja prvenstveno nastaju kao posljedica bakterijskih ili virusnih infekcija, kao i parazitarnih invazija, a što može imati za posljedicu prerano uginuće štenaca, između 2 pa čak do 16 tjedana starosti.

Neovisno o tome, uzroci ovako naglog uginuća mogu biti i otrovanja, neadekvatna prehrana te nedostatak ili prevelika količina aktivnosti.

No, ipak, najveći postotak naglih uginuća posljedica je oboljenja povezanih s cirkulacijom i srčanim mišićem (subaortalna stenoza, aneurizma, tromboemolija (obično plućna), kardiomiopatije (slabost srčanog mišića koja može nastupiti sekundarno nakon virusne ili parazitarne infekcije), supraventrikularna tahikardija. Karakteristično je gotovo za svaki od navedenih uzroka da uginuće nastupi tijekom nekoliko sati ili kraće bez vidljivih simptoma.

Kako se jedino obdukcijom može točno utvrditi uzrok uginuća, nadam se da sam Vam barem malo pomogla razjasniti mogući uzrok tragedije koja se dogodila Vašem ljubimcu.

Za obdukciju Vam mogu savjetovati da se obratite na Kliniku za patologiju i patološku morfologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55.

OZNAKE: