Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Naša kujica, patuljasti mješanac, imala je 3 godine kada je umrla. Jednostavno je legla u baštu i zauvijek zaspala. Prethodnog dana bila je normalno raspoložena. Mjesec i po dana prije smrti oštenila je 4 štenca, napredna, bucmasta i zdrava. Dok ih je nosila, pojačali smo joj ishranu tako da se prilično raskrupnjala. Hranili smo je Ecopet suhom hranom, jer je jedino nju prihvaćala, povremeno kuhanom hranom, a na žalost i nekim suhomesnatim proizvodima, jer je starce s kojima živimo bilo nemoguće uvjeriti da to nije dobro za psa. Nosila je Bayerovu ogrlicu protiv krpelja, koju smo skinuli jer joj je otpala dlaka na vratu tjedan dana prije no što je uginula.

Dan-dva prije smrti ulovila je, a vjerojatno i pojela vrapca, prethodno ga odnijevši kod štenaca. Nikada prije to nije uradila. Izvinite što je poruka ovako zbrkana, jednostavno sam napisala sve što se tih dana s njom događalo u nadi da biste mogli barem naslutiti uzrok prerane smrti inače veoma zdravog, njegovanog i voljenog psa. Da znamo, ako smo nešto pogriješili, pa da ne napravimo istu grešku sljedeći put, ili makar da nam bude malo lakše ako nismo krivi za to što se dogodilo.
Dragana

O: Kako god je bio kratak život Vaše ljubimice, provela ga je okružena ljubavlju i pažnjom vlasnika, što je za pse nemjerljivo bogatstvo. 

Ništa od navedenih podataka ne upućuje na Vašu pogrešku, a povremeni zalogaji suhomesnate hrane ne bi ugrozili život psa i doveli, bez ikakvih drugih znakova, do uginuća. Isto tako ogrlica protiv parazita koju je nosila, ako izazove smetnje u pasa, one se uvijek manifestiraju kao lokalne alergijske reakcije. Ako Vaša ljubimica nije bolovala od neke organske bolesti, a niste primijetili znakove slabosti kao što su brzo umaranje, dahtanje, nekoordinirano kretanje ili sl., te kako je uredno iznijela trudnoću i podigla mladunce - ovako nagla smrt mogla je nastupiti kao posljedica smetnji u cirkulaciji mozga ili srca.

Ono što bi se još moglo dovesti u vezu s ovako naglim uginućem je činjenica da je kujica u svojoj naravi ostala lovac, te da je pojela otrovanu manju životinju. Postoji vjerojatnost da vrabac nije bio njena jedina lovina.

Kod ovakvih slučajeva, gdje je uzrok smrti upitan, tijelo se može odnijeti na obdukciju patolozima Veterinarskog fakulteta.

OZNAKE: