Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas lijepo za pomoć. Imam westya starog 5 mjeseci kojem su (srećom) uspjeli ispasti mliječni zubi bez intervencije veterinara tijekom prethodnih mjesec dana. Nisam sigurna, no, izgleda mi kao da mu trenutno rastu kutnjaci (zaključujem po pokretima glavom dok jede) jer vidim da se otprije 4 dana muči kod sažvakavanja suhe dehidrirane hrane (Alleva Lamb & Rice) i povremeno kad nešto zagrize ostanu mali krvavi tragovi, a i iz usta mu dolazi miris baš kao i kod čovjeka kojem je primjerice izvađen friško zub. Zanima me da li je realna ova situacija koju sam opisala i da li je stvarno razlog teškom griženju sa stražnjim zubićima i mirisu iz usta rast kutnjaka?

Isto tako, vidim da su mišljenja oko vrste hrane kojom hraniti psa, podijeljena. Naime, ja hranim psa sa suhom dehidriranom hranom, međutim, vidim da mnogi vlasnici baš westy hrane svoje peseke sa kuhanom hranom (puretina ili piletina s rižom ili žgancima; prokuhane zobene pahuljice; svježi kravlji sir; jogurt....). I tako sam i sama posegnula za istraživanjem malo tog problema i iznenadila se kad sam u knjizi KINOLOGIJA 1 (iz koje uče svi budući veterinari na fakultetu) pročitala da je preporučljivo psa hraniti upravo tom kuhanom hranom. Molila bih Vas kratko objašnjenje za navedenu digresiju i preporuku oko ishrane (da li je uredu onda da pas jede suhu dehidriranu hranu, a tri obroka u tjednu kuhanu?). Najljepše zahvaljujem i lijepi pozdrav, Suzana.

O: Promjene koje ste opisali i blagi problemi pri uzimanju dehidrirane hrane zbog izmjene zuba su normalne. Isto je i sa specifičnim zadahom karakterističnim kod izmjene zuba. Dehidrirana hrana u ovom periodu stvara psu blage probleme i uzimanje kuhane hrane bi mu bilo ugodnije.

Način hranjenja (dehidrat ili kuhano) vaš je izbor. Prednosti dehidrirane hrane za pse su: točno izbalansirani unos proteina, masti, ugljikohidrata, obogaćen svim potrebnim vitaminima i mineralima neophodnim za zdrav rast i razvoj štenca. Uzimanjem dehidrata dolazi do mehaničkog trenja hrane i zuba i čišćenja zuba (djelomično) od naslaga plaka. Također ostaci hrane se ne zadržavaju u usnoj šupljini i manje je prisustvo bakterija, a samim tim se sprječava nastanak neugodnog zadaha. Pripremom kuhanog obroka vrlo je teško izbalansirati optimalan unos hranjivih tvari. Također je neadekvatan sastav minerala, a pogotovo vitamina koji se kuhanjem uništavaju, pa je stoga potrebno dodavati vitaminsko-mineralne pripravke. Dodavanje jogurta, acidofila ili nekog drugog fermentiranog mliječnog proizvoda i svježeg kravljeg sira je u redu, kao i povremeni kuhani obrok.

 

OZNAKE: