Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam minijaturnog pinča starog 8 mjeseci. Otpali su mu svi mlječni zubi osim dva očnjaka koji se još čvrsto drže. Uz mlječne očnjake izrasli su mu već i pravi tako da mu se u međuprostoru zadržava hrana i sve skupa neuredno izgleda. Pitanje glasi, da li čekati da sami padnu ili da ih veterinar izvadi?
Hvala,
Damir

O:  Izuzetno je pohvalno da vodite brigu o zubima Vašeg šteneta, pri čemu uočitavate sve promjene vezane uz izmjenu mliječnih zubiju kod Vašeg ljubimca.

Zubi u štenaca počinju izbijati i rasti u 3 - 4. tjednu života, sa 6 tjedana imaju već svih 28 tzv. "mliječnih" zubi koji su promjenljivi (privremeni), tanji i oštriji pri vrhu, mliječno bijele boje.

U 4. mjesecu života počinju ispadati mljiečni zubi, a rasti stalni ili permanentni, kojih će biti više nego mliječnih. 

Štenci često imaju problema sa zubima u tom periodu; stalni zub često izbija a da mliječni na istoj poziciji nije još ispao (ako ih ne pronađete nemojte se brinuti, pas ih često proguta) zbog čega stalni zub nema dovoljno mjesta i raste u krivom smjeru, te ujedno stvara problem okolnim stalnim zubićima koji također u tom procesu gube svoju pravu poziciju (broj stalnih zubi je veći i trebaju mjesta u usnoj šupljini). U tom se procesu stvara pogodni medij za ulazak i širenje bakterija koje izazivaju za štene vrlo bolnu upalu zubnog mesa, moguće čak i korijena zuba, s trajnom posljedicom gubitka tek izniklog stalnog zuba. U daljnjem razvoju života ovaj problem dovodi i do bolesti bubrega i srčanog mišičja. Pas starosti 7 do 8 mjeseci života morao bi imati sve stalne zube.

Neke pasmine pasa, poput Vašeg, imaju češće takve probleme s izmjenom zubi i najvjerojatnije se radi o nasljednom faktoru. Mliječni zubi kao u slučaju Vašeg psa moraju biti pod hitno izvađeni od strane veterinara, u zahvatu pod anestezijom. Javite se hitno svom veterinaru i dogovorite zahvat, jer pas mora biti pripremljen za anesteziju, što znači da 12 sati prije aplikacije anestetika ne smije jesti niti piti tekućinu.

OZNAKE: