Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije godinu dana kupila sam jato ribica (neon tetra) i sve je bilo u redu do prije par dana kad sam stari filter zamijenila novim, tada je jedna ribica uginula a ostalima je boja izblijedila. U čemu je problem? Hvala, Marijana

O: Promjena boje kod riba može ukazivati na veliki broj problema kao što su bakterijske infekcije, gljivična oboljenja pa sve do banalnih uzroka gubitka boje kao što je, primjerice, stres. Boja kože u ribica kompleksne je prirode. Koža u riba sastavljena je od različitih tipova pigmentnih stanica ili kromatofora koji su pod kontrolom hormonalnog i živčanog sustava.

Ribe koje su bolesne često mijenjaju boju što je obično vidljivo blijeđenjem osnove boje, njenim tamnjenjem ili zamućenjem boje a ne njene stvarne promjene.

Postoji nekoliko stanja u kojima dolazi do promjene boje. Kod ovih stanja opće zdravstveno stanje ribica je očuvano, dakle osim promjene boje nije vidljiv gubitak apetita ili abnormalno plivanje te bilo kakve promjene na koži i ljuskama ribica. Najčešći razlog ove pojave je nedostatna prehrana, zatim, kemijski parametri vode (tvrdoća vode, pH,...) ili je promjena boje genetski uvjetovana.

Kako niste naveli kakav filter koristite te na koji način ste izveli izmjenu filtera (ili samo filter materijala) navesti ću neke osnovne smjernice izmjene filtera i vode.

Kako bi se sačuvale poželjne bakterije, filter materijal (spužvu) pažljivo treba oprati u vodi koja se uzima iz akvarija. Nikako ne ispirati vručom vodom ili dodavanjem sredstava za pranje ili dezinfekciju. Večina filtera mora raditi cijelo vrijeme, radi toga kod čišćenja treba pripremiti sve da bi vrijeme prestanka rada filtera bilo što kraće. Neki mediji za filtere se upotrebljavaju jednokratno (aktivni ugljen, zeolit...), dok se ostali (npr. spužva) obnavljaju ispiranjem u vodi. Ako je spužva (na njoj se naseljavaju bakterije) bila još u dobrom stanju, nju treba umetnuti u novi uredaj. U suprotnome trebala bi odstajati dva tjedna kako bi se omogučio rast korisnih bakterija (proces možete ubrzati dodavanjem npr. sredstva Dajana Biofiltr koji pomaže obnavljanju korisnih filter bakterija). Aktivni ugljen je poželjno mijenjati jednom mjesečno a prije upotrebe kratko isprati u vodi da se isperu sitne čestice i krhotine.

Mijenjanjem vode mjenja se i cijelokupan biološki medij u kojem ribice žive. Čestim mjenjanjem remeti se biološka ravnoteža akvarija, što je vrlo stresno za ribice, pa često završava slabljenjem imunološkog statusa i pojavom bolesti. Biološku ravnotežu čine pozitivni mikroorganizmi (filter bakterija) koji uklanjaju amonijak, nitrite i nitrate u vodi. Fekalije i ostaci hrane, osim onečišćenja vode, uzrokuju pojavu nitrita, nitrata, amonijaka itd. te promjenu pH vode. Amonijak je za ribe toksičan a funkcija filter bakterija je neutralizacija istog. Dakle, filter bakterija pretvara amonijak u nitrite, koji su također toksični za ribe, pa druga vrsta bakterija nitrite pretvara u nitrate. Nitrati su opasni za ribice samo u velikim koncentracijama a njega inaće biljke i alge koriste za svoj rast i razvoj.

Upravo potonje je najvjerojatniji uzrok pojavi u Vaših ribica. Stoga Vam preporučam da najprije provjerite kemijski sastav vode (tvrdoću, pH, amonijak, nitrite i nitrate), te adekvatnost filtracije, aeracije i osvjetljenja u akvariju kako bi dobili uvid u biološku ravnotežu akvarija. Prema nalazima vrijednosti moći ćete ispraviti nepravilnosti te na taj način osigurati adekvatne životne uvjete Vašim ribicama.

Za sve dodatne informacije obratite se našim akvaristima.