Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Molim vas recite mi šta ja treba da radim jer mi kunić već dva dana ne jede, samo pije vodu (manje nego inače). Pre dva dana sam primetila da se smirio jako i da nije okusio hranu,a veterinar je juče rekao da ima upalu kod čmara. Vidi se da je natečeno - kao neka kesica, i na tom mestu nema krzna već duze vreme - da li je to normalno? Dobija neka tri antibiotika. Mene zanima kada bi mu to prošlo jer on ništa nije okusio i slabo ima stolicu? Zbog čega mu je to nastalo?
Sandra

O: Izmet zdravih kunića nije uvijek istog oblika i tvrdoće.

Tako se uz suhe, male kuglice u jutarnjim satima javlja i mekša stolica (cekotrofi). Ovaj izmet sadrži pozitivne bakterije probavnog trakta kunića i oni ih pojedu.

Ponekad se zbog neizbalansirane prehrane u kunića javi mekša, pastozna stolica koju životinja teško izbacuje. Ukoliko sadržaj zaostaje 1-2 dana, tekućina iz zadnjih dijelova crijeva se resorbira, a u crijevu ostane veći suhi čep koji predstavlja ozbiljan problem. Stoga je izbacivanje stolice otežano i bolno, a mogu se javiti i oštećenja ampule zadnjeg dijela crijeva ili anusa.

Obzirom da je kunić pod terapijom, vjerujem da mu se stanje poboljšalo.

Za potpuno ozdravljenje je važno da mu prehranu čini isključivo kvalitetna biljna hrana, uz dovoljne količine sjena.

Po sanaciji procesa će vrlo vjerojatno izrasti i novo krzno.