Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Dobila sam kunića prije četiri dana, star je par mjeseci. Dobro je raspoložen, super se prilagodio, juri po kući, igra se s nama, voli se maziti. Međutim, primjetila sam zadnja tri dana i to samo ujutro, mislim da je to mekana stolica. Ono što me zbunjuje je što tijekom dana ima potpuno normalnu stolicu. Zato nisam sigurna je li to možda mokraća. Boje je smeđkaste, naranđaste do crvenkaste, nekad potpuno rijetko, jučer se činilo malo gušće. Ali to je samo ujutro, tijekom dana bude sve u redu (to je počelo kada sam mu prvi puta dala maslačak u obrok, može li to biti uzrok)? Ne čini mi se da boluje, jer je zbilja dobro raspoložen i uvijek spreman na trčanje, okretanje i igru.

Ipak, brine me ovo pa Vas molim da mi pomognete ako možete. Inače, uvijek ima dovoljno vode, od hrane mu dajem svježe povrće (mrkvicu, peršin, rotkvicu i list i korijen..), sijena iz Pet centra (Hobby Glody) ima u neograničenim količinama, a svakodnevno dobije i Prestige Cuni Crispy također iz Pet centra. Lijepi pozdrav! Maja

O: Konzistencija izmeta zdravih kunića nije uvijek ista. Izmet se javlja u obliku tvrdih kuglica i kao meki, neformirani izmet (caecotrophes). Obje vrste stolica izlučuju se u cikličkom ritmu. Pri formiranju tvrde stolice pojačana je motorička aktivnost gornjeg dijela debelog crijeva, dok se meka stolica stvara pojačanim motilitetom donjeg dijela debelog crijeva. Meka stolica se najčešće javlja ujutro.

Kunići su biljojedi, imaju izrazito duga crijava, među kojima dominira prostrano slijepo crijevo. Kako bi probavili složene ugljikohidrate, u njihovoj probavi sudjeluje cijeli niz saprofitskih bakterija i protozoa. Produkcijom mekog izmeta bogatog vitaminima B skupine i "dobrih" bakterija, kunići održavaju ravnotežu crijevne mikroflore. Stoga se za caecotrophes izmet neformalno koristi i naziv "vitaminska stolica".

Da bi u što većoj mjeri iskoristili ovakav izvor nutrijenata, kunići jedu svoj izmet (koprofagija) i ponovno ga uključuju u probavu.

Način prehrane bitno utječe na količinu i vrstu izmeta. Prehrana bogata vlaknima potiče stvaranje caecotrophes izmeta, dok je njegov udio i uloga daleko manja u probavi visoko kalorijske i hrane bogate bjelančevinama.

Dobro je svakodnevno obratiti pozornost na izgled izmeta, jer izrazitija odstupanja u njegovoj konzistenciji (vodenaste, rijetke, učestale stolice neugodnog mirisa), ukazuju na poremećaj ili oboljenje od strane probavnog trakta. U tom slučaju treba potražiti pomoć veterinara.