Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam prilično izbirljivog zamorca po pitanju hrane, prije nekih 2 tjedna sam primijetila da je prestao jesti sijeno i da ne jede kao prije. Od povrća je jeo samo blitvu i salatu i to u malim količinama jer ništa drugo nije htio. Primijetila sam da mu je stolica omekšala i dobila savjet od veterinara da mu dajem indijski čaj, ali pošto mu to nije pomoglo, potražila sam drugo mišljnje i rekli su mi da mu 24 sata ne dajem hranu i da mu dam mineralnu vodu bez CO2, ali ni to nije pomoglo. Molim Vas ako mi možete reći što da radim? Vrlo je živahan, ali ne želi jesti ni sijeno ni većinu suhe hrane koju mu kupim (osim suncokreta i žita), a i od voća i povrća jede samo jabuku i cvjetaču, ništa drugo ne želi. Utječe li na proljev i to što

je prestao jesti sijeno? Danas sam primijetila da se je pomokrio crveno, da li i to može biti povezano sa probavom? I još jednu stvar koju sam primijetila dok sam ga češljala da ima uši, kako da ih se riješim? Nedavno sam ga dobila i još je beba.
Kristina

O: Probavni trakt zamorčića sadrži velik broj nepatogenih protozoa i Candida albicans, koji su sastavni dio njihove normalne crijevne flore. Crijevna flora sastoji se većinom od gram pozitivnih anaerobnih koka i laktobacila. Gram negativne Escherichia coli i Coccidia su prisutne u vrlo malim količinama. Proces probave traje od 5 sati do nekoliko dana. Za prolaz hrane kroz probavni trakt potrebno je 13 do 30 sati. Želudac se isprazni za 2 sata.

Zamorčić, tipični biljojed, provodi velik dio dana jedući. Vrlo su izbirljivi i teško se prilagođavaju na novu hranu. Ako im se vrsta hane naglo izmijeni sposobni su prestati jesi u potpunosti. Ono što zamorčić nauči jesti kao mali to uglavnom jede i kada odraste. Zato je važno da mu sada postepeno uvodite što raznovrsnije voće i povrće.

Izbalansiran dnevni obrok za zamorčića sadrži koncentriranu hranu (mješavinu sjemenki), svježe voće i povrće, kvalitetno sijeno i svježu vodu.

Sijeno je jedan od najvažnijih sastojaka u obroku i trebaju ga dobivati u neograničenim količinama. Ono stimulira mišićne kontrakcije crijeva i osigurava dobru peristaltiku, sprečava začep, osigurava dobru mikrofloru i važan je sastavni dio u održavanju zubiju. Od voća i povrća treba paziti na danu količinu jer od njega može imati mekanu stolicu i uvijek ga je važno dodavati uz sijeno i paziti da je svježe, oprano i dobro posušeno.

Crveni urin može biti posljedica krvi u urinu koja se javlja kod upale mjehura, urolita (mokraćnih kamenaca) i neoplazija. Vrlo mladi zamorčići znaju imati urin obojan narančasto ili smeđe. Neka hrana može uzrokovati da je urin crveni, kao npr. cikla, mrkva, špinat...

Vrlo je važno da nastavite nuditi zamorčiću sijeno, možete mu ponuditi i više vrsta npr. Witte Molen sijeno, koje možete pronaći u ponudi Pet centra, s dodatkom jasmina, ruže, mrkve ili maslačka te Prestige sijeno s maslačkom ili kamilicom. Za hranu mu možete ponuditi Wite Molen Bites, koja sadrži visok udio vlakana u peletima uz dodatak sušene djeteline za zdravu crijevnu floru. Hrana u peletima sprječava izbirljivost zamorčića i osigurava da ipak pojede sve potrebne sastojke.

Mekana stolica može biti od zelene hrane, mogu to biti cekotrofi - mekane kuglice koje zamorčići jedu direktno iz anusa, oni su bogati B-vitaminom i dobrim bakterijama. Za obnovu crijevne flore savjetujem Vam Pro-digest - u vodi topiv dodatak za funkciju probavnog trakta, koji stimulira rast pozitivne crijevne flore. Sijeno je svakako i dio dijete kada zamorčić ima proljev. S obzirom da oni stalno jedu, vrlo je važno da je stalno dostupno. Najčešći uzrok proljeva (ili mekane stolice) kod zamorčića je promjena hrane. Dijeta kod proljeva se sastoji od toga da se ukloni sva hrana osim sijena i sjemenja. Kada se ljubimac oporavi, ostala hrana se uvodi postepenio tijekom barem 4-5 dana.

Ukoliko dijeta ne pomogne, morat ćete posjetiti veterinara koji će zamorčića staviti na terapiju.

O ektoparazitima u zamorčića pisala je kolegica Dragica Nemeš, dr.vet.med. ovdje.