Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: U akvariju imam mlade istočnoafričke ciklide (oko 3 cm) Labidochromis caeruleus i Pseudotropheus zebra. Koliko brzo rastu i kada otprilike dosegnu konačnu veličinu, te što pospješuje njihov rast? Koji im je prosječan životni vijek? Hranim ih jednom dnevno u malim količinama razmrvljenom spirulinom. Da li ih trebam češće hraniti i je li im to potpuna hrana? Kako se razmnožavaju i mogu li ih potaknuti na to osim povišenjem temperature vode i rijeđim hranjenjem? Rene

O: Labidochromis caeruleus se većinom hrane insektima i spadaju u skupinu insektivora.

Neki caeruleusi se hrane i puževima, a uočeno je da oni imaju produžene ždrijelne zube.

Labidochromis caeruleus su maleni Malawi ciklidi koji dane provode u potrazi za hranom, ne zadržavajući se na određenom prostoru. Pri tome im većina drugih vrsta ciklida tolerira prolazak kroz njihov teritorij. Moguće ih je držati sa skoro svim ostalim Malawi ciklidima ukoliko im se omogući dovoljno zaklona i skrovišta kako bi pronašli svoj mir. Prihvatit će svu ponuđenu hranu. Kako ih većina akvarista drži sa drugim biljojednim ciklidima, tako ih i hrane sa hranom namjenjenom biljojedima. Caeruleusi neće imati problema sa hranjenjem isključivo hranom za biljojede.

Maksimalna veličina mužjaka je oko 8 cm što je za oko 1/3 veće od ženke.

Spolno sazrijevaju sa oko 6 mjeseci. Kao i kod svih endemičnih Malawi ciklida, način razmnožavanja im je tzv. materinsko usno leglo, gdje se za podmladak brine samo ženka. U svojim ustima nosi oplođena jaja 20 - 22 dana, dok mlade neiskusne ženke nose mlade i do 30 dana. Imaju prilično mali broj mladih 3 - 8, a tek iskusne ženke imaju nešto veći broj mladih ribica - do 25. Za vrijeme dok nose jaja u ustima, ženke generalno odbijaju hranu, pod stalnim su progonom mužjaka i prilično oslabe. Zato ih je najbolje maknuti u zaseban akvarij kako bi bile mirnije i uspješnije dočekale dolazak potomstva na svijet. Nakon što ženka ispusti mlade ribice iz svojih usta, najbolje ju je vratiti u matični akvarij jer se više ne brine za svoje potomstvo. Mlade ribe rastu prilično brzo i dosta su otporne. Hranjenje sa živom hranom i česta promjena dijela vode pomoći će njihovom bržem i uspješnijem napredovanju.

Pseudotropheus zebra je jedan od najčešćih ciklida iz jezera Malawi koji se drži u nas. Postoje različite varijacije u boji. Dok su mužjaci najčešće plave, ljubičaste ili crvene boje, ženke su narančaste ili neupadljivo sive boje. Lako se razmnožavaju.

Ženka nosi mlade u ustima do 20-ak dana. Nakon toga trebamo ju ostaviti s mladima još 7-10 dana, a nakon toga odvojiti. Ovo se dosta agresivne ribe koje stvaraju svoj teritorij. Treba držati mužjaka i harem (3-5 ženki). Hrane se biljnom hranom. Vole tvrdu vodu, velike turbulencije na površini. Obratiti pažnju na biranje sustanara u akvariju. To može biti Melanochromis auratus ili neka druga mbuna, ali ne preporučuju se druge agresivne mbune.

Što se tiče rasta, to ovisi o mnogo čimbenika kao što je veličina akvarija, gustoća nasada i slično, ali u pravilu rastu jako brzo.

Životni vjek im je nekoliko godina, a uz biljnu hranu možete dodavati i insekte, puževe i slično pri čemu treba biti oprezan jer je poznato da Malawi ciklidi oboljevaju od nadutosti koja je povezana s proteinski bogatom hranom.

U dobro 'posloženim' akvarijima nije potrebno poticati razmnožavanje, već se ono odvija spontano kod obje navedene vrste.