Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Nakon 4 mjeseca sumnjanja na razno razne varijante i razloge šapanja moga psa, konačno se našao veterinar koji je glasno rekao da su joj ligamenti uništeni na stepenicama te da će vjerojatno proći kad Bella (bernski planinski pas star 11 mjeseci) napuni 2 godine. Vas pitam da li je istina da će to proći ili je osuđena da se pati do kraja života i postoji li nešto što joj može pomoći? Anita

O: Promjene na ligamentima koljena su relativno česte pojave kod pasa. Prvi znak problema, koji vlasnik uoči, je hromost (šepanje) koje se naglo pojavi i jakog je intenziteta.

Koljeno je jedan od najsloženije građenih zglobova koje u svom položaju drže ligamenti, i to kranijalni i kaudalni križni ligament te kolateralni ligamenti. Kako je kaudalni križni ligament anatomski pozicioniran duboko unutar samog zgloba, do njegove ozljede ili rupture najčešće dolazi kao posljedica jake traume koljena.

Kranijalni križni ligament drži u svom položaju koštane strukture, odnosno, prevenira određene ozljede kao posljedica nepravilnih pokreta. Ozljede ovog ligamenta najčešće nastaju kao posljedica traume ili kroničnih degenerativnih promjena na samom ligamentu. Ruptura ovog ligamenta, u terapiji, iziskuje reparaciju kirurškim putem.

U slučaju degenerativnih promjena na samom ligamentu, promjene se razvijaju kroz duže vrijeme, a za rupturu je dovoljna i mala trauma, ozljeda. U tim slučajevima, terapija je najčešće kirurška i obuhvaća minimalno 4. tjedna mirovanja. Cilj kirurška zahvata je povratiti stabilnost zgloba te funkciju svih anatomskih dijelova.

Klinički znak koji prati istegnuće ligamenta je naglo šepanje koje je kratkog vijeka. Ako ova hromost ipak potraje, postepeno prelazi u kronični proces te je potreban veterinar-ortoped, kako bi pregledom ljubimca utvrdio uzrok šepanja.

Prilikom dijagnostike ovih ozljeda potrebno bi bilo iste klasificirati. Tako, rentgenom se procjenjuju upalne promjene. Također, potrebno je uzeti iscrpnu anamnezu, te obaviti kliničke, a po potrebi, i sve druge prateće pretrage (određivanje tibiofemoralne geometrije, utvrđivanje prostornih i anatomskih odnosa unutar i oko zgloba,...).

Problemi s gore navedenim anatomskim strukturama češće su utvrđene kod velikih pasmina pasa, kod pasa s većom tjelesnom težinom i fizičkom aktivnošću. Također, dokazano je i češće pojavljivanje kod određenih pasmina, kao što su bokser, buldog, doberman, rotvajler,...

Više o ozljedi koljena zgloba možete saznati i u odgovoru kolegice Vlatke Erman, dr.vet.med. ovdje.

O načinu liječenja te prognozi bolesti možete se posavjetovati sa svojim veterinarom. Naime, ista ovisi o mnogim čimbenicima, kao što su intenzitet ozljede te eventualnih okolnih ozljeda, način liječenja, pridržavanja svih preporuka liječenja, količini aktivnosti,... Zbog svega prije navedenog, samo veterinar koji je i postavio dijagnozu i ima povijest bolesti ljubimca, može ponekad i prognozirati vrijeme izlječenja.

Također, savjetujem Vam da se i obratite na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, gdje će stručnjaci na polju ortopedije moći odrediti dijagnozu i opseg ozljeda, odnosno, odrediti najprikladniji način i metodu liječenja te Vam odgovoriti na sva Vaša pitanja.

Za to vrijeme, svom ljubimcu možete olakšati situaciju prikladnom prehranom te na takav način spriječiti daljnja oštećenja viškom tjelesne težine, a određenim preparatima pomoći u cijeljenju i pokretljivosti zglobova. Tako, na tržištu se nalaze specijalno prilagođene hrane za probleme s zglobovima, kao što su: Hill's "j/d", Eukanuba "Joint Mobility" i Royal Canin "Mobility support", odnosno "Mobility special" (za pse teže od 25 kg).

Također, Vašem ljubimcu možete olakšati i sa različitim dopunskim sredstvima za stabilizaciju lokomotornog sustava kao što je npr. "Caniviton forte 30" (granulat) ili "Pet Vital GAG" (tablete ili prašak).

OZNAKE: