Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Jedan dan sam se igrala sa ćukom i on me je povukao za džemper i oborio me je na pod. Nakon 15 sekundi on je ispljuvao svoj zub. Molim vas, recite mi hoće li mu zub ponovo narasti i hoće li sve biti u redu?
Tina

O: Štenci imaju 28 mliječnih zubi, odnosno 12 sjekutića, 4 očnjaka i 12 predkutnjaka. Mliječni zubi do 4. mjeseca života postaju istrošeni i počinju se klimati, te počinju ispadati. U konačnici pas ima 42 stalna zuba, od kojih su 12 sjekutića, 4 očnjaka, 16 predkutnjaka i 10 kutnjaka.

Stoga, ukoliko je Vaš pas još štene sa mliječnim zubima te mu je ispao mliječni zub, zamijenit će ga "novi" stalni zub. U suprotnom, nažalost, neće.

Prijelomi krune i korijena, napuknuća zuba, kao i potpuno izbijanje gornjih ili donjih prednjih zuba najčešće su ozljede zubi, a nastaju najčešće slučajno, u igri tvrdim predmetima - kamenjem, tvrdim štapovima ili kostima, a može se dogoditi i ukoliko se životinja zaleti u nešto tvrdo. Pas uglavnom odreagira bolno, otežano žvače (ili uopće ne jede), ne može držati predmete u ustima, pojačano slini, a ponekad se javlja i krvarenje. Ovakvi problemi rješavaju se ili vađenjem slomljenog zuba ili se radi nadogradnja krune nekim umjetnim materijalom.

Svaka ozljeda zubi smatra se urgentnim stanjem i zahtjeva terapiju što prije. Najbolje je da Vašeg ljubimca odvedite veterinaru kako bi utvrdio radi li se o mliječnom ili trajnom zubu. Također, on će kliničkim pregledom ustanoviti da li je došlo do napuknuća, prijeloma ili do izbijanja zuba. Pregledom također može ustanoviti da li je zubno meso ili sam zub onečišćen česticama tla, da li je oštećen korijen zuba i sl.

Osim toga, svaka ozljeda zuba može se dodatno i zakomplicirati pa na mjestu oštećenog zubića nastaje mjesto, tzv.locus minoris rezistencije, na koje se vrlo lako mogu naseliti različiti mikroorganizmi koji se dalje krvotokom mogu proširiti na srce i ostale unutarnje organe. Liječiti se mora uklanjanjem primarnog uzroka, uz aplikaciju antibiotika.

Preporučam  Vam da se javite na Veterinarski fakultet na kliniku za kirurgiju, kako bi se uz pregled i RTG pretragu te eventualne druge pretrage utvrdilo koje je razmjere poprimila ozlijeda zuba kod Vašeg ljubimca, te odredila adekvatna terapija.


OZNAKE: