Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam macu staru 2,5 godine i sada se okotila 3. Put, ima 7 mačića. Mačići su bili zdravi svi, do negdje 10.-12. Dana, a tada su im počeli otpadati brkovi, tj. polako im se počinju skraćivati i onda za 2-3 dana nestanu. Sada su mačići stari 14 dana. Ne znam zašto im brkovi otpadaju, ali i zadnju put kad se okotila, s mačićim je bila ista stvar, ali su nakon 3 tjedna dobili neka kožna oboljenja pa smo ih uspavali. Molim vas, recite nam zašto im brkovi postepeno otpadaju i hoće li oni dobiti kožno oboljenje. Unaprijed hvala, Ivica

O: Mačji brkovi (lat. vibrissae) predstavljaju specijalizirana osjetilna tjelešca.

To su deblje čvrste dlake, koje osim na licu, možemo naći i na vratu i nogama ljubimca. One se počinju razvijati još dok su mačići u maternici. Najduže i najraskošnije možemo naći na bradi i gornjoj usni.

Tijekom života mačke postoje različite situacije koje mogu dovesti do djelomičnog gubitka i/ili ispadanja brkova. Najčešće se one povezuju s različitim mehaničkim ozljedama, bolestima kože, poremećajima u prehrani ili metabolizmu,...

Međutim, tijekom života mačke normalno odbacuju svoje brkove te ih ponovno nadomještaju novima. Stoga, ispadanje osjetilnih dlačica u manjoj mjeri ne bi trebao predstavljati alarm za vlasnike. Međutim, ispadanje osjetilnih dlačica u većoj mjeri, govori nam da nešto nije u redu te se i savjetuju vlasnici da odvedu svog ljubimca kod veterinara, na pregled.

Također, kako su Vaši ljubimci poprilično mladi i njihov imunološki sustav nije na dovoljno jakoj razini da se s uspjehom može othrvati različitim infekcijama i oboljenjima, mnogo je više čimbenika koji se moraju uzeti u obzir. Iz tog razloga, kao i zbog Vaše sigurnosti, savjetujem Vam odlazak kod veterinara te pregled. Na takav način je moguće utvrditi njihovo zdravstveno stanje te sa sigurnošću utvrditi razlog njihova otpadanja, odnosno, njihovu eventualnu povezanost s kožnim oboljenjima ili nekim drugim oboljenjem uopće.

OZNAKE: