Odgovara:
Davorka Balantin, dr.  vet.  med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Kupio sam psa rase Cane Corso starog 4 meseca, sa malo iskrivljenim nogama pa sam hteo da vas pitam da li će se vremenom uz neke terapije noge ispraviti? Martin

O: Najčešći poremećaj lokomotornog sustava kod štenaca je rahitis. Rahitis je bolest kostiju u razvoju. Rahitis je, zapravo, matabolička bolest mladih životinja koja nastaje zbog poremećaja u prometu kalcijevih i fosfornih soli uz nedostatnu opskrbu D vitaminom. Od rahitisa često obolijeva štenad jer su osobito osjetljiva na nestašicu kalcija i višak fosfora u obroku.

To je često slučaj kod štenadi hranjene kuhanom biljnom hranom te kruhom i čistim mesom, tj. neadekvatnom prehranom, uz nedostatak vitamina i minerala. Manjak D vitamina se može javiti usljed nedovoljnog unosa D vitamina hranom ili usljed nedovoljnog izlaganja ultraljubičastim zrakama.

Više je važnih uloga vitamina D u organizmu. Osnovno i najvažnije je njegovo djelovanje na metabolizam kalcija, čime regulira količinu kalcija i fosfora u cirkulaciji. Vitamin D potiče apsorpciju kalcija iz crijeva pa se ulazak kalcija u organizam brzo povećava. Sljedeće važno ciljno tkivo na koje djeluje vitamin D su kosti, gdje potiče njihovu normalnu mineralizaciju. Na taj način ima veliki utjecaj na rast i kvalitetu kostiju.

Rahitis se kod štenadi očituje poremećajima u mijeni zubi i sklonošću grčevima, nakon toga nastaju promjene na zglobovima, koji su povećani, i kostima koje se očituju bolnošću - životinje se teško i nevoljko kreću, šepaju ili ukočeno hodaju. Kasnije nastaju promjene na cjevastim kostima u obliku simetričnog odebljanja u zglobovima, deformacije ekstremiteta ("O" noge, "X" noge), "rahitična krunica" - kvržica na rebrima u području koštano-hrskavičnog prijelaza, deformacije zubi, a kod štenadi su česte promjene na lubanjskim kostima (posebno gornje čeljusti). U poodmaklim slučajevima se pojavljuju i drugi simptomi: oslabljen apetit, mršavost, slabokrvnost, upala želuca, promjene na koži i dr.

Rahitis ima kroničan tok bolesti. U lakšim slučajevima životinje mogu ozdraviti same od sebe ako im se poboljšaju životni uvjeti, prehrana i ako se štencima dodaju vitaminsko-mineralni pripravci.

Svakako bih Vam preporučila da psića hranite superpremium (Hill's, Eukanuba, Royal Canin, Pro Plan, Profilum) ili premium hranom (Belcando, K-9, Alleva, Bosch) i to varijantom za velike ili giant pasmine pasa. Od vitaminsko-mineralnih dodataka preporučujem od Canine Welpenkalk namijenjen štenadi i mladim psima od 6 tjedana do 15 mjeseci starosti. Welpenkalk je indiciran za organizam u razvoju, za stvaranje zdravih i snažnih zuba te za jačanje kostiju.

U težim slučajevima rahitisa, uz sve liječenje, dijelovi skeleta ostaju izobličeni ili životinje posve zakržljaju.

Dijagnoza rahitisa se postavlja na temelju rentgenskog nalaza i laboratorijske pretrage krvne plazme. U plazmi je vrijednost fosfora snižena, a vrijednost kalcija je normalna ili snižena, a vrijednost alkalne fosfataze je povišena.

Svakako odvedite psa veterinaru kako bi postavio dijagnozu. Moguće je da se radi i o panostitisu, displaziji kukova ili nekom drugom poremećaju koštano-mišićnog sustava.

OZNAKE: