dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Štenac je star 40 dana ima malo iskrivljen rep i kraći od drugih štenaca. Da li će se to ispraviti? Vjerojatno je došlo do nagnječenja repa. Zanima me vaše mišljenje. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Pozdrav, Miro

O: Na ovakav način mi je poprilično teško točno diferencirati o čemu je riječ kod Vašeg ljubimca. Posljedično, nisam ni u mogućnosti odgovoriti Vam na pitanje vezano uz ispravljanje nepravilna položaja repa u ljubimca.

Naime, nepravilan položaj repa može imati različitu etiologiju - razvojne anomalije, ozljede tijekom života (nagnječenje, prijelom,...), nepravilno zaraštavanje ozlijeđeneih struktura repnog dijela kralješnice,... U skladu s prirodom i intenzitetom ozljede, tijek oporavka i prognoza stanja se može odrediti. Ukoliko ste primijetili da Vaš pas bolno reagira na bilo kakvu manipulaciju sa repom (mahanje, pomicanje prilikom Vašeg diranja), da je rep u neprirodnoj poziciji ili visi pod kutom, riječ je o mogućoj frakturi ili lomu repnih kralježaka, koji su ustvari produžetak kralježnice kroz koju prolazi leđna moždina iz koje izlaze živci, i kao takav je vrlo važan dio anatomije tijela.

Ukoliko je prijelom smješten u sredini repne kralježnice ili prema kraju repa, moguća su zaraštavanja bez većih smetnji po zdravstveno stanje životinje. Sam položaj kao i eventualna pojava nepravilnih položaja ovisi o položaju ozljede kao i načinu sanacije iste.

Stoga, savjetujem Vam da opipate rep čitavom njegovom dužinom ne biste li uočili nepravilnosti u kontinuitetu, eventualnu bolnost, pomičnost, otečenost. Također, savjetujem Vam da se s ljubimcem uputiti kod svojeg veterinara. Isti će po pregledu repa, a po potrebi i dodatnim pretragama (npr. RTG) biti u mogućnosti procijeniti kao i utvrditi točno o čemu je riječ. U skladu s postavljenom dijagnozom, dalje će Vam moći odgovoriti na sva pitanja kao i savjetovati Vas po pitanju zdravlja i kvalitete života.

OZNAKE: