Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mladog labrador retrivera starog 9 mjeseci i od početka ga hranim Eukanuba hranom za štence velikih pasmina. Nedavno sam primjetio da u stavu baca prednje šape prema vani, ne jako, ali dosta primjetno. Što mi je činiti?
Vesna

O: Veliki psi su kroz povijest uvijek izvrsno obavljali zadatke koje je pred njih stavljao čovjek. Uz snagu i ustrajnost, krasi ih i izvrstan odsjećaj njuha. Pokazuju i zadivljujuću odanost i dosljednost, što ih čini korisnim pratiocima u mnogim situacijama.

Veliki psi ističu se i harmoničnom građom, te dostojanstvenim izgledom. Mogu izdržati razne testove izdržljivosti (dugo hodanje, rad pod ekstremnim uvjetima ili čuvarske poslove). Stresan način života postavlja velike zahtjeve pred prirodnu otpornost organizma. Potrebno je i stil života uzeti u obzir ako želimo psu omogućiti zdrav i dug život.

Štenetu velike pasmine potrebno je 15 mjeseci da odraste. Dug i posebno delikatan rast (razvoj koštanog sustava) odvija se u dvije faze. Bitni faktori u fazama razvoja su energetske potrebe, zrelost probavnog sustava i razvoj zubala.

Prva faza razvoja traje od odvikavanja od majke pa do 5. mjeseca života: intenzivan rast. Koštani sustav šteneta se razvija, štene dobiva 130 g dnevno u prosjeku i dosegne 50% težine odraslog psa u 5. mjesecu svog života. Tijekom tih prvih pet mjeseci probavni sustav šteneta je osjetljiv i još uvijek ne radi punim kapacitetom.

Druga faza traje od 5. do 15. mjeseca života: progresivna konsolidacija probavnih funkcija. Dobivanje na težini se nastavlja, ali sporijim tempom. Razvija se mišićna masa i konsolidiraju se koštane strukture šteneta. Da bi se osigurao pravilan razvoj koštanog sustava, štenetu je potrebno dvostruko više energije nego odraslom psu. Probavni sustav šteneta još uvijek je nezreo i ne može asimilirati velike količine hranjivih tvari. Pretrpavanje probavnog sustava dovodi do proljeva i može imati ozbiljne posljedice za zdravlje šteneta.

U petom mjesecu života izgradnja koštanih struktura i zglobova je skoro gotova, ali razvoj šteneta je daleko od završetka. Od petog mjeseca ulazi u fazu izgradnje mišićne mase i još uvijek ima velike energetske potrebe. Unos energije treba biti strogo kontroliran kako bi se spriječilo prekomjerno dobivanje na težini. Prekomjerna težina može za posljedicu imati deformaciju koštanog sustava. Tijekom ove faze probavni sustav je postao zreliji, pa štene može dobivati veće količine hrane da zadovolji svoj apetit.

Iz svega iznesenog stoji kako je Vaš ljubimac još u razvoju, te su zglobne veze mekane i nisu u cjelosti razvijene za podupiranje njegovog organizma. Hraneći ga superpremium hranom (Eukanuba) osigurali ste mu sve hranjive tvari potrebne za izgradnju organizma.

Kako biste vidjeli razvijaju li se koštane strukture u skladu sa starosti Vašeg psa, preporučila bih dodatne pretrage. Za kompletnu dijagnostiku i prognozu stanja koštanog sustava preporučila bih Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

OZNAKE: