Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Nekoliko dana imam hladnovodnog čistača u akvariju sa zlatnim ribicama. Prije no što sam stigla kupiti poklopac za akvarij da spriječim njegovo iskakanje, ujutro sam ga našla pored akvarija, ne znam koliko dugo je bio vani. Pokazao je znakove života te sam ga vratila odmah u vodu. Ostao je u neprirodnom položaju, naopako, ali se iz par pokušaja uspravio, vrlo usporeno. Trenutno miruje, jedva primjetljivo diše i nije reagirao na ostatke hrane koji su pali na dno. Zanima me što mogu poduzeti i da li ima šanse za oporavak? Hvala, Helena

O: Vjerojatno se radi o misgurnusu. Poznato je da oni vole iskakati iz akvarija, tako 

da Vaš slučaj nije usamljen. Općenito su misgurnusi nešto aktivniji prilikom promjene vremenskih prilika, kada je i pojačana opasnost od iskakanja. U Americi su dobili nadimak "weather loach" baš zbog te osobine da pojačanom aktivnošću "najave" promjenu vremena.

Ukoliko se riba prilikom povratka u akvarij postavila u fiziološki položaj, velike su šanse da je sve u redu. Naravno, za to nema garancije, tim više što i sami kažete da ne znate koliko je dugo riba bila na suhom. Poznati su slučajevi da su misgurnusi preživjeli i nekoliko sati na "suhom" (u vlažnim i hladnim uvjetima).

Nadam se da je izlet Vaše ribe sretno završio, nažalost, nema načina da se takvoj ribi pomogne ukoliko je ipak predugo bila izvan vode.