Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Lord je engleski buldog star 16 tjedana, okružen s puno pažnje i njege. Ipak, ima tome tri dana, zadnje noge su mu sa unutarnje strane uljepljene tekučinom koja bi mogla biti svjetlo zeleni gnoj koji potiče iz spolnog organa. Opće stanje, uzimanje hrane i motiviranost za igru su mu i dalje sjajni. Kako nisam ni u teoretskoj mogućnosti da posjetim vaš ugledni Pet centar, ne preostaje mi drugo nego da vas kao uredan i zadovoljan posjetilac web stranice zamolim za dobar savjet. Hvala, Danilo

O: Psi normalno u prepuciju stvaraju smeđe - žutu mazivu tvar (smegma).

Količina ove tvari u zdravih pasa je mala. Isto tako, na sluznici penisa i prepucija postoji fiziološka mikroflora koja sama ne izaziva oboljenje, a ima i zaštitnu funkciju.

Ipak, pri opsežnom iscjetku treba posumnjati na upalu (balanopostitis). Ona se javlja kao posljedica ozljede ili infekcije prepucija i penisa, a očituje se crvenilom, pojačanim kapanjem ekskreta, te neugodnim mirisom. Pas pokušava lizanjem ukloniti iscijeđeni sadržaj i umiriti iritiranu sluznicu i kožu.

Liječenje se provodi ispiranjem prepucija toplom fiziološkom otopinom ili razrijeđenim antiseptikom, već prema preporuci Vašeg veterinara. Ako se radi o bakterijskoj infekciji liječenje se uspješno provodi antibioticima.

OZNAKE: