Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam godinu i pol starog mopsa. Prije otprilike 1 mj. pojavila mu se kvržica na prednjoj šapi, između prstiju. Dr.vet.med. mi je savjetovao da mu dam Ceporex caps. i to mjesto mažem Garamycinom. Od Ceporexa je povraćao pa sam mu prestala davati, ali sam i dalje mazala Garamycinom. Ta kvržica se nešto smanjila, ali su se sad pojavile nove, tako da sad ima po jednu između svih prstiju prednje desne šape, dvije su manje, a jedna veća - veličine graška. I dalje mažem Garamycinom iako baš nema poboljšanja.
Molim Vas savjet.
Hvala, Ines

O: Jedan od najčešćih problema sa šapama pasa je interdigitalna pioderma - infekcija između prstiju. Ako se prvotna infekcija ne može držati pod kontrolom, velika je vjerojatnost javljanja ciste ili razvoja cista i na drugim mjestima na nozi.

Alergije i bolesti imunosnog sustava mogu biti inicijalnim uzrokom interdigitalne piodermije. Vrlo često, ako je to razlog, uz navedene promjene javljaju se i druge kožne bolesti ili kronične upale ušiju. Bez obzira na uzrok, razvojem infekcije klinička slika se komplicira i stvaraju se granulomi (tvrde ciste).

Granulomi predstavljaju jednu masu koja se stvara oko iritansa (infekcija, strano tijelo i sl.) kao obrambeni mehanizam organizma. No i neki od tumora vrlo su slični cistama ako se jave na šapi. Najčešći su na prstima nogu melanomi. Teško je prevenirati pojavu ovog tumora bez amputacije prsta ili čak noge.

Prave ciste obično su folikularne ciste ili epidermoidne (ciste lojnih žlijezda) u većine pasa. Ovo su ciste benigne naravi, a kompletnim odstranjenjem više se ne javljaju. U pasa koji su skloni stvaranju cista, a naročito onih epidermoidnih, prisutne su uvijek više od jedne. Epidermoidne ciste vrlo često pucaju, inficiraju se i bolne su.

Osim navedenog, na koži se mogu pojaviti slijedeće kvržice i izrasline: nekancerogene - bradavice, inficirani dlačni folikuli, hematomi; i kancerogene - mogu biti maligne ili benigne naravi, a povremeno imaju oba svojstva.

Sve što sam nabrojala može izazvati promjene kao u Vašeg psa, prema tome dijagnostika u tom slučaju je jako zahtjevna.

Terapija je jasna ako se uspije determinirati uzrok, u suprotnome liječenje je samo simptomatsko. S obzirom na dugotrajnost liječenja te njegovu bezuspješnost, savjetovala bih Vam da patološki promijenjena mjesta više ne mažete Garamycinom te za 7-10 dana načinite opsežniji pregled na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

OZNAKE: