Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam rasnu kujicu zlatnoga retrivera staru pet mjeseci, došla je k nama s dva mjeseca starosti. Kada je došla tri se dana nije češala, a poslije je dobila buhe. Kada smo se riješili buha i dalje se nastavila češati i grickati, na predjelu repa i vrata. Pitali smo naše veterinare za pomoć, ali oni ne znaju. Rekli su samo da može imati buhicu koju...dobila je ampulicu i kupila sam joj češalj protiv buha s kojim ga uvijek raščešljam poslije šetnje i uvijek nađem po jednu buhicu. Prije sam je hranila s Pedigree hranom, a prije pola mjeseca sam prešla na k9 za štenad. Od tada se manje češe (ali se ipak još uvijek češe), dlaka joj je sjajnija, glađa i ona sama više sluša.

Sada joj nekada nađem na koži pokoji prištić i to u predjelu gdje se češe. Moja su pitanja ova:
1. Znate li koji je razlog češanja tako maloga psa koji se hrani kvalitetnom hranom?
2. Da li je možda to grizu komarci i koji je način zaštite od toga?
3. Kako se zauvijek riješiti buha?
Unaprijed hvala, Marijana

O: Svrbež kože (pruritus) parestetički je osjet na površini tijela, a nastaje pod utjecajem raznovrsnih vanjskih ili unutarnjih podražaja. Svrbež se očituje češanjem, lizanjem ili nagrizanjem kože, općim nemirom i drugim simptomima. Osim toga, treba napomenuti da svrbež redovito uzrokuje sekundarna promjene na koži kojima se često pridruži i infekcija, pa prvobitna slika dermatoze bude prekrivena sporednim simptomima.

Svrbež kože javlja se kod kožnih oboljenja, ali i neovisno o njima (ima svrbeža ali na koži nema promjena) i takav svrbež uzrokuju nametnici što gmižu po koži ili izlaze iz tjelesnih otvora (u tom slučaju svrbež je lokaliziran na okolinu otvora tijela). Svrbež je ponekad posljedica hormonalnih poremećaja, izlučivanja autotoksičnih tvari, npr. kod bolesti bubrega ili jetre, promjena u sastavu krvi, želučano-crijevnih oboljenja, primjene različitih lijekova, draženje kože sekretima tijela. Često se uzrok svrbežu i ne može pronaći. Još treba spomenuti i jedan od najčešćih problema grizenja šapica i češkanja u pasa, a to su svakako analne vrećice koje kod nekih pasa stvaraju velike probleme. Retencija sekreta i posljedična upala analnih vrećica može se javiti i u vrlo mladih jedinki.

Uzrok svrbežu može biti i alergija, odnosno netolerancija na hranu. U slučaju alergije, najčešće je "krivac" protein u hrani, ali isto tako preosjetljivost mogu uzrokovati i tvari koje nisu proteini. Znaci preosjetljivosti na hranu manifestiraju se prvenstveno promjenama na koži i simptomima od strane probavnoga sustava.

Promjene na koži koje se manifestiraju kao posljedica alergije najčešće su crvenilo, svrbež i urtikarija. Promjene mogu biti lokalizirane na pojedinim područjima tijela ili mogu biti generalizirane i zahvaćati čitavu površinu kože. Promjene se mogu komplicirati i sekundarnim bakterijskim infekcijama i alopecijama (gubitkom dlake). Pravilan izbor hrane svakako je bitan da bi se stanje kože što prije dovelo u normalu, te da bi spriječili eventualno ponavljanje problema. K-9 hrana za mlade pse bazira se na pilećim bjelančevinama. Stoga Vam, iako je to hrana premium kvalitete, preporučam da za psa odaberete hranu na bazi janjetine i riže, odnosno ribe i riže. Svakako dajte prednost premium (Alleva) i superpremium programima (Eukanuba, Hill`s, Royal canin ili Purina Pro Plan).

Životni ciklus buhe nije vezan isključivo uz životinju. One na njima povremeno obitavaju i to kada se hrane, pri čemu ubadaju domaćina (psa) i hrane se krvlju. Spolno zrele buhe u okolini naših ljubimaca (tepisi, dekice, naslonjači) izlegu 50-tak jaja dnevno i tako kroz 100 dana života jedne buhe, prošire svoju populaciju u velikom broju. Dva su koraka u "ratu" protiv buha. Prvi je da tretiramo ljubimca preparatima u obliku ampula (Frontline Combo ampule, Advantix ampule - buha se mora nahraniti krvlju domaćina da bi uginula u tijeku 24 sata) ili da ljubimce poprskamo Frontline sprejem koji nametnike ubija trenutno, ili pak da mu stavimo ogrlice poput Kiltix i Scalibor (antiparazitno djelovanje), te preparate za pse na bazi eteričnih ulja koje kapamo duž kičme svakih 3 cm po par kapi (Verminex kapi).

Istovremeno slijedi drugi korak, a to je tretiranje okoline (kućice psa, tepiha, dekica, namještaja, parketa) sprejevima protiv vanjskih nametnika (Biokil, Bio-Insect Shocker, Capha Des Clean). Bit je poprskati što veću površinu, po mogućnosti izaći iz stana da sve bude zatvoreno i tako ostaviti par sati. Nakon toga sve prozračiti (buhe i njihove larve ne podnose sunce i niske temperature, ispod 3°C) i postaviti deke i tepihe na sunce i vjetar, stan posisati i vrećicu iz aparata baciti odmah, a cijeli ovaj postupak ponoviti (2. korak) za 14 dana, jer u međuvremenu su se razvile iz preostalih jaja larve, nimfe i odrasli oblici buha.

OZNAKE: