Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dvije papigice tigrice i ovog proljeća mitarile su se intenzivnije nego inače. Tijekom mitrenja ženka je izgubila perje ispod vrata (okruglo područje veličine oko 0,5 cm u promjeru) i nije joj još počelo ponovno rasti perje. Primijetila sam da si ponekad intenzivnije čiste perje, ali nisam primijetila nikakve nametnike. Što da učinim? Elida

O: Mitarenjem (lat. mutare: mijenjati, zamijeniti) se naziva odbacivanje starog i rast novog perja kod svih vrsta ptica. Postoje razni oblici, a razlog je da se perje potroši, odnosno s vremenom ošteti i povremeno treba biti obnovljeno.

Mitarenje možemo podjeliti: potpuno mitarenje, djelomično mitarenje i zamjena perja mlade ptice perjem odrasle, koje može biti druge boje i druge kvalitete.

Mitarenje je u pravilu ogromno opterećenje za organizam ptice. Pomoći ptici možete dodavanjem vitaminskih i mineralnih pripravaka (u vodu ili u hranu). U vrijeme mitarenja se ptice posebno rado kupaju, bilo u vodi ili u pijesku, kako bi bolje odstranile ostatke perja.

Ponekad je proces mitarenja burniji pa dolazi do pojačanog gubitka perja. Ukoliko je ptica zdrava tj. uobičajeno je živahna, pjeva, jede - nema razloga za zabrinutost.

Ukoliko primjetite promjene na koži ili se područje bez perja proširilo, posjetite veterinara kako bi se utvrdio uzrok.

OZNAKE: