Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P:  Molim Vas da mi odgovorite na ovo pitanje. Imam kujicu staru 3 god. a uzima enzime jer je bila na operaciji i ne funkcionira joj gušterača. Veterinari su nakon dosta vremena rekli da joj smijem dati kekse marke Eukanuba. Znači li to da ona smije i druge poslastice prije dobivanja enzima?
Hvala, Vanda

O: Gušterača je žlijezda koja ima dvije osnovne funkcije: 1.egzokrinu - stvaranje probavnih enzima i 2. endokrinu - produkcija hormona (inzulin i glukagon) bitnih za regulaciju koncentracije glukoze u krvi.

Egzokrina insuficjencija gušterače je stanje karakterizirano deficitom probavnih enzima, što ima za posljedicu nemogućnost probavljanja (razgradnje) hrane (maldigestija), a time dovodi i do nemogućnosti resorpcije hranjivih tvari.

Insuficjencija gušterače uglavnom je kroničnog tijeka, a najčešće nastaje kao posljedica kroničnog pankreatitisa (koji nastaje preboljenjem akutnog pankreatitisa, kao posljedica nekih zaraznih ili parazitarnih boleti, ali i tumora) ili atrofije gušterače (koja se javlja kao nasljedna bolest kod određenih pasmina pasa,a najčešće kod njemačkih ovčara). Kod mačaka je egzokrina insuficjencija gušterače uglavnom posljedica kroničnog pankreatitisa.

Životinja koja boluje od ove bolesti mršavi unatoč dobrom apetitu i pati od čestih i obilnih proljeva. Feces je svjetlije boje, pjenušav, djeluje kao da je presvučen masnim ''filmom'' i ima karakterističan užegli ili kiselkasti zadah. Psi su skloni koprofagiji (jedu vlastiti izmet).

Od drugih se simptoma uglavnom javljaju umjereni nadam crijeva, flatulencija (vjetrovi), suha koža sklona upalama, dlaka je bez sjaja i obično u području repa i perineuma masna na dodir.

Dijagnoza se postavlja na temelju iscrpne anamneze, kliničke slike, laboratorijske pretrage krvi, a ponekad se radi i RTG pretraga, dijagnostička laparoskopija i punkcija gušterače. Diferencijalno dijagnostički treba isključiti kronične bolesti jetre i žučovoda, kronične bolesti crijeva, parazitarne invazije ili sindrom malapsorpcije.

Terapija je uglavnom doživotna, a bazira se na trajnoj regulaciji ishrane (koja mora biti bogata biološki vrijednim bjelančevinama i lakoprobavljivim ugljikohidratima,a siromašna mastima) i davanju gušteračinih enzima nakon obroka (najčešće su u obliku dražeja, a dozama su prilagođene težini životinje,ali i intenzitetu bolesti). Osim toga, ponekad treba parenteralno davati vitamine topive u mastima (A,D,E i K), ali i antibiotike i vitamin B12 jer se nagomilavanjem neprobavljene hrane u crijevima povećava i broj bakterija kojima je ta neprobavljena hrana bogati izvor hrane,a koje ujedno troše i vitamin B 12.

Mislim da su za Vašu kujicu najbolji izbor dijetna hrana od Royal canina ''Digestive low fat'', koja je kompletno izbalansirana za pse koji boluju od bolesti gušterače.

Kao nagradu joj možete davati Eukanubine ''Restricted calorie'' kekse, koji sadrže vrlo niski postotak masnoća, lako su probavljivi, a zbog repinih vlakana koja sadrže, održavaju konstantnu razinu glukoze u krvi.

Oba ova artikla možete naći u veterinarskim ljekarnama Pet centra.

.

OZNAKE: