Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 9 godina staru kujicu njemačkog tigrastog boksera. U poslijednje vrijeme kao da ne može kontrolirati mokrenje, naime spava i mokri pod sebe. Zanima me da li je to možda inkontinencija zbog starosti i da li se to može kako spriječiti? Unaprijed hvala,
Vedrana

O: Urinarna inkontinencija je nemogućnost kontroliranja mokrenja, a obuhvaća smetnje od povremenog "bježanja" mokraće do kompletne nemogućnosti zadržavanja mokraće.

Inkontinencija se češće javlja u starijih pasa i to češće u kuja nego u mužjaka.

Mogućnost zadržavanja mokraće je kompleksno stanje koje ovisi o normalnoj anatomiji i funkciji donjeg mokraćnog trakta i živčanog sustava.

Proces mokrenja uključuje dvije faze:
1. fazu punjenja i spremanja kada se mjehur puni s mokraćom iz bubrega
2. fazu pražnjenja, odnosno mokrenja

Istezanjem stijenke mokraćni mjehur se prilagođava volumenu mokraće. Zdrav živčani sustav odgovara na istezanje mjehura poticanjem nagona na mokrenje.

Punjenje mokraćnog mjehura ovisi o sposobnosti sfinktera (kružnog mišića koji se nalazi oko vrata mokraćnog mjehura) da zatvara izlaz mokraće, odnosno mogućnosti daljnjeg istezanja stjenke mokraćnog mjehura.

Faza pražnjenja podrazumjeva sposobnost sfinktera da u fazi svoje relaksacije potjera mokraću iz mjehura.

Tipovi inkontinencije mogu se klasificirati kao:

1. akutna koja nastupa naglim promjenama u uro traktu (infekcija)
2. kronična, odnosno perzistirajuća (kronične infekcije)

S obzirom na uzrok mogu se podjeliti na:

1. Stres inkontinencija (nastaje zbog slabosti mišića zdjelice uzrokovane traumom, odvajanje od ukućana, veselje pri dolasku vlasnika, strah i sl.)
2. Inkontinencija zbog nestabilnosti sfinktera (kuje malih pasmina koje su tjekom graviditeta imale velike plodove s obzirom na svoju veličinu, starije kuje, psi kod kojih su se vršili zahvati u području uro trakta i sl.)
3. Opstruktivna inkontinencija (nastaje zbog opstrukcije vrata mokraćnog mjehura u pasa sa povečanom prostatom ili kod kompresije tumora u tom području).
4. Neuropatska inkontinencija (kod pas oboljelih od epilepsije, tumora živčanog sustava, ozljeda leđne moždine, prolapsus diska i sl.)

Postoje različiti modaliteti liječenja za različite oblike inkontinencije.

U veterinarskoj medicini koriste se lijekovi koji poboljšavaju funkciju mokraćnog mjehura, pojačavaju tonus mišića mokraćnog mjehura, ali nisu toliko zastupljeni u terapiji kod nas kao u inozemstvu.

Da bi se odredio uzrok i vrsta inkontinencije savjetujem Vam da posjetite svoga veterinara kako bi uz anamnezu i klinički pregled te eventualne druge specijalističko-dijagnostičke zahvate odredio terapiju ili eventualno kiruško liječenje.

Preventivno možete djelovati uzimanjem specijalne medicinske hrane koja je namijenjena psima s problemima uro trakta, te tako ublažiti simptome i usporiti tijek bolesti, te time olakšati život svome ljubimcu i učiniti ga što kvalitetnijim.

Za sve dodatne informacije o izboru hrane možete se obratiti osobno meni ili kolegama veterinarima u Pet centru.

OZNAKE: