Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Pas mi ima 14 godina (mali mješanac pudle). Inače je jako živahan i zaigran i općenito u dobrom zdravstvenom stanju. Međutim, prije par dana počele su se pojavljivati probavne smetnje u smislu zatvora i urinološke smetnje u smislu nekontroliranog mokrenja. Inače je i bezvoljan, trese se i potišten je. Molim vas za vaše stručno mišljenje. Mala napomena: prije mjesec dana ga je napao veliki pas, ugrizao ga dosta jako u "guzu" te smo ga morali voditi veterinaru na šivanje. Hvala vam puno. Lijep pozdrav, Petra

O: Stanje Vašeg ljubimca koje ste opisali zahtijeva hitan posjet veterinaru.

Naime, pogoršano opće stanje organizma (potištenost, gubitak apetita, nezaintersiranost za okolinu i sl.) upućuje na opsežniju infekciju sa generaliziranim odgovorom imunosnog sustava.

Što se točno događa sa Vašim ljubimcem na ovaj način, na žalost, nije moguće utvrditi. Može se raditi o komplikaciji sekundarnom infekcijom ugrizne rane koja za posljedicu ima oštećenje živčevlja u tom području i popuštanja muskulature mokraćnog mjehura, a isto tako i spazam muskulature sfinktera anusa. Također, stanje ne mora nužno biti vezano uz traumu već uz samostalne procese tumoroznog bujanja tkiva (npr. prostate) koji mehanički priječe prolaz sadržaja crijeva. Zatim, intoksikacija zaostalim zadržajem crijeva,....

Općenito, inkontinencija urina je poremećaj kod kojega životinja nije u mogućnosti zadržavati urin. Uzroka inkontinencije ima mnogo, a mogu biti locirani na mjehuru, uretri, dijelovima mozga i leđne moždine odgovornim za kontrolu uriniranja i hormonalno uvjetovani. Postoje i zdravstveni problemi kod kojih je pojačano izlučivanje mokraće, kao npr. upala mjehura kod kojih se ne radi o pravoj inkontinenciji nego životinja zbog pojačane potrebe za uriniranjem ne može do kraja kontrolirati uriniranje. Psi s parcijalnom blokadom mokraćnih puteva kao poslijedica tumora ili mokraćnih kamenaca također mogu imati problem inkontinencije. Nemogućnost potpunog pražnjenja mjehura zbog blokade mokraćnih puteva dovodi do prenapunjenosti mokraćnog mjehura, zbog čega dio mokraće uslijed povećanog pritiska curi oko mjesta blokade prohoda.

Kod starijih životinja inkontinencija može biti poslijedica slabljenja muskulature koja sudjeluje u zadržavanju urina u mjehuru, što se posebno očituje kod nekih zdravstvenih problema koji dovode do pojačanog stvaranja urina (poliurija), koji pritišće oslabljenu muskulaturu i dovodi do njenog popuštanja i propuštanja urina.

Kod jako starih životinja, inkontinencija može biti i poslijedica senilnosti pa dolazi do nesvjesnog ispuštanja urina.

Što se pak začepa tiče, uzrok se može nalaziti unutar volumena crijeva ili van crijeva ili posljedica autoimune bolesti dotičnog organizma. Kosti, dlaka ili paraziti izmješaju se s fekalnim materijalom i dovode do začepa (unutarnji uzrok). Pritisak na crijevo od strane kostiju (prijelomi, zadebljanja) ili povećanih limfnih čvorova ili povećana prostata ili novotvorevina također dovode do začepa (unutarnji  uzrok). Hipokalemija, hiperkalcemija, smanjena funkcija štinjače, lijekovi (diuretici, antihistaminici, opijati) također usporuju rad crijeva. Nedovoljno kretanje uz pretilost, isto su jedan od uzroka ovakve poremetnje rada crijeva.

Da bi se ustanovio pravi uzrok oboljenja Vašeg ljubimca treba obaviti razne pretrage u veterinarskoj ambulanti. Do tada možete pomoći svojem ljubimcu dijetalnom ishranom, hranom koja sadrži visoki udio vlaknine, osigurati stalni pristup svježoj vodi i izvoditi ga u duže šetnje, gdje će na miru i češće obavljati nuždu, naravno sve uz dogovor s Vašim veterinarom.

OZNAKE: