Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kujicu staru 6 godina. Sterilizirana je kada je imala osam mjeseci. Već duže vrijeme ima problema s inkontinencijom. Njezin veterinar nam je rekao da se to često događa sa steriliziranim kujama te da bi morali u inozemstvu potražiti lijek canifebrin (nije bio siguran da li se tako zove). Možete li nam Vi savjetovati koji lijek bi bio najbolji za našu Bubicu i kako doći do njega s obzirom da živimo daleko od većih gradova. Da li je moguće slanje lijeka poštom? Puno pozdrava. Snježana

O: Inkontinencija urina je poremećaj kod kojega životinja nije u mogućnosti zadržavati urin, odnosno nemogućnost kontrole uriniranja.

Uzroka inkontinencije ima mnogo, a mogu biti locirani na mjehuru, uretri, dijelovima mozga i leđne moždine odgovornim za kontrolu uriniranja i hormonalno uvjetovani. Postoje i zdravstveni problemi kod kojih je pojačano izlučivanje mokraće, kao npr. upala mjehura kod kojih se ne radi o pravoj inkontinenciji nego životinja zbog pojačane potrebe za uriniranjem ne može do kraja kontrolirati uriniranje.

Psi s parcijalnom blokadom mokraćnih puteva kao poslijedica tumora ili mokraćnih kamenaca također mogu imati problem inkontinencije. Nemogućnost potpunog pražnjenja mjehura zbog blokade mokraćnih puteva dovodi do prenapunjenosti mokraćnog mjehura, zbog čega dio mokraće uslijed povečanog pritiska curi oko mjesta blokade prohoda.

Kod starijih životinja inkontinencija može biti poslijedica slabljenja muskulature koja sudjeluje u zadržavanju urina u mjehuru, što se posebno očituje kod nekih zdravstvenih problema koji dovode do pojačanog stvaranja urina (poliurija), koji pritišće oslabljenu muskulaturu i dovodi do njenog popuštanja i propuštanja urina.

Kod jako starih životinja, inkontinencija može biti i poslijedica senilnosti pa dolazi do nesvjesnog ispuštanja urina.

Hormonalno uvjetovana inkontinencija javlja se kod steriliziranih/kastriranih životinja - najčešće steriliziranih kuja.

Može se javiti mjesecima i godinama nakon sterilizacije. Životinja urinira normalno, ali se primjećuje nekontrolirano curenje mokraće dok životinja leži.

Kod ovakvih stanja nekada se koristio preparat Stilbestrol kojeg više nije moguće naći u Hrvatskoj jer je zabranjena njegova upotreba. Stilbestrol (dietilstilbestrol) je sintetski estrogen koji pojačava tonus uretre i na taj način spriječava istjecanje mokraće. Koristio se za spriječavanje graviditeta kod neželjenog parenja, ali je povučen s tržišta zbog nuspojava - supresije koštane srži.

Naziv Canifebrin mi ne govori mnogo jer se radi o trgovačkom imenu proizvoda, a ne kemijskom nazivu aktivne supstance. Trgovački naziv varira ovisno o proizvođaču i zemlji u kojoj se prodaje, tako da je bez kemijskog naziva lijeka teško dati informaciju da li ga je moguće nabaviti i gdje.

OZNAKE: