Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Prije tjedan dana (02.04.2010.) dala sam kastrirati mačića starog oko 8 mj. Operacija nije bila uobičajena jer jedan testis još nije bio spušten, no veterinarka je rekla da će to riješiti bez problema. Kako je morala otvarati abdomen da bi našla testis, mačić ima šavove na stomaku. Odmah sljedeći dan primjetila sam da je topao i da ima poveću kuglu u području šava iz kojeg je malo je curila sukrvica, no kako su bili blagdani, nisam mogla reagirati. Veterinarki sam otišla 05.04. i dala mi je antibiotik Synulox. Stanje se nije popravljalo pa sam se vratila. Kad je veterinarka stisnula kuglu, iz male rupice na kraju sašivenog reza iscurio je gnoj i sukrvica,  strašno je smrdilo po truleži. Ne  znam  što  mi je činiti. Zadnja dva  dana 

vodim mačića na čišćenje rane i istiskivanje gnoja. Je li moguća daljnja infekcija i je li prema vašem mišljenu potrebno ponovo otvarati abdomen za očistiti sve? Brinem se da će šav zacijeliti, a u tijelu ostati još gnoja koji neće imati kuda izaći. Inače, mačić je živahan, zapravo nervozan zbog ovratnika i ima apetit. Unaprijed zahvaljujem na pomoći, Alisa

O: Svaki proces u tijelu ljudi i životinja ima svoj tijek i trajanje.

Infekcije rana nakon operacije su obično izazvane uvjetnim bakterijama roda Streptococcus i Stafilococcus, koje obitavaju u našoj okolini i izazivaju  gnojne upale i apcese.

Apces je novostvorena šupljina u tijelu ili pod kožom, punjena gnojnim sadržajem, koju je stvorio organizam boreći se protiv patogenog uzročnika - bakterije. Obrambene stanice - leukociti se na tom mjestu pojačano umnožavaju  u borbi protiv bakterija, a njihovim raspadom nastaje gnoj.

Kod takvih gnojnih infekcija je bitno da životinja dobiva antibiotsku terapiju koja djeluje protiv tih bakterija. Također je važno ranu čistiti antisepticima i evakuirati gnojni sadržaj.

Pošto je vaš ljubimac pod kontrolom veterinara, smatram da se ne morate bojati posljedica.

Sam organizam Vašeg mačka se bori protiv uzročnika infekcije i pokušava ga "izgurati" van iz tijela. Antibiotik je pomoćno sredstvo koje ubrzava tijek procesa i važno je da se terapija odvija po uputi veterinara - u propisanoj dozi i trajanju (obično 10 do 14 dana, ovisno o vrsti antibiotika).

U slučaju da i nakon terapije zaostane nešto gnojnog sadržaja, a rana zaraste, organizam će ga omeđiti i nastat će apces, ali to je uz navedenu terapiju vrlo malo vjerojatno.

Nadam se da će Vaš mačić ubrzo ozdraviti, a za sve dodatne informacije možete se obratiti Vašoj veterinarki.

OZNAKE: