Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Ponovno se javljam kako bih s ostalim vlasnicima znatiželjnih štenaca podijelila iskustvo koje sam proživjela sa svojom proždrljivom retrivericom. Prije tjedan dana vani je nešto pojela (pretpostavljam neku kost) koju nije mogla probaviti. Ubrzo je dobila proljev, najprije kombinirani sa tvrdom stolicom da bi za dva dana to bila sama voda. Počela je odbijati i hranu, ali je pila puno vode. Obratila sam se kod Vas za savjet (hvala!) i kontaktirala sam dežurnog veterinara. Do jutra se u proljevu pojavila krv, a vodu je povratila. Zanimljivo je to što je cijelo to vrijeme bila jednako zaigrana kao i inaće. Ujutro sam je odvela kod veterinara gdje joj je izvađena krv, napravljen ultrazvuk i dijagnosticirana teška upala crijeva i želuca.

Pošto je dehidrirala priključena je 3 sata na infuziju i dobila je terapiju od 4 injekcije. Kupila sam joj konzerve lako probavljive hrane za brzi oporavak i pastu za suzbijanje proljeva. Jako se brzo oporavila te joj drugi dan više nije trebala infuzija, ali je dobila antibiotik ENROXIL 150 mg za tjedan dana. Zanima me je li to prejako za nju (s obzirom da je to za 30 kg, a ona ima samo 10 kg), da li da joj dajem po pola tablete svakih 24 sata? Veterinar je rekao da neće imati trajne posljedice jer smo na vrijeme reagirali, pa bih preporučila svima da u ovakvim i sličnim situacijama ne oklijevaju s posjetom veterinaru.
Hvala, Dragana

O: Enroxil ("Krka") je antibakterijski lijek za sustavnu primjenu. Djelatna tvar ovog preparata je enrofloksacin. Već u vrlo malim koncentracijama djeluje baktericidno protiv mnogih vrsta gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija, a djeluje i mikoplazmocidno.

Jedna od mnogih indikacija za terapiju je i infekcija probavnih organa uzročnicima osjetljivim na enrofloksacin.

Ovaj se lijek na tržištu nalazi u obliku oralnih otopina, injekcijskih otopina, praška i tableta. Tablete su u dva oblika: 15mg i 150mg.

Liječenje pasa može početi Enroxil injekcijama, a nastaviti Enroxil tabletama.

Doza za pse i mačke je 5 mg enrofloksacina/kg tjelesne mase, što znači da pas od 10 kg dnevno treba primiti dozu od 50 mg. Dakle, jednu trećinu tablete od 150 mg. Lijek se daje svaka 24 sata, a terapija u prosjeku traje 5 dana.

Bilo bi ipak dobro da kontaktirate svojeg veterinara i potražite dodatne informacije obzirom na visoku dozu koju je prepisao za Vašeg psa.

OZNAKE: