Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam problem, naime već drugo leglo kod kuje mi ugiba, u roku od dva dana. Moji veterinari sumnjaju da je u pitanju herpes, te vas molim da mi pomognete gde bih mogao da pročitam o toj bolesti kako se prenosi i kako se leči. Unapred zahvalan, Milorad

O: Infekcija pasa herpes virusom predstavlja virusnu zaraznu bolest na koju je najosjetljivija štenad.

Bolest je prvi put opisana 1965. godine, a danas je poznata u cijelom svijetu.

Bolest se pojavljuje kod svih pasmina pasa i svih dobnih kategorija, ali je najopasnija za štence, kod kojih uzrokuje uginuća u roku 5-7 dana od infekcije.

Izvori infekcije su bolesne životinje koje izlučuju velike količine uzročnika u okolinu (sekretom iz dišnih prohoda i izmetom). Također, veliku opasnost predstavljaju i latentno inficirane životinje, koje kao takve ne pokazuju znakove infekcije ali uzročnike bolesti šire u okolinu.

Bolest se najčešće prenosi direktnim kontaktom bolesne i zdrave primljive životinje te parenjem.

Kako je poznato da virus prolazi placentarnu barijeru, do infekcije štenadi može doći još za vrijeme graviditeta, odnosno, dok su plodovi u maternici.

Klinička slika poprilično varira. Kod odraslih jedinki najčešće se pojavljuje u tzv. latentnom obliku ili ju prate znakovi povraćanja, suhog kašlja, obilnog iscjedka iz nosa i/ili živčanih simptoma (posljedica encefalomijelitisa).

U štenadi se bolest karakterizira prvenstveno probavnim smetnjama, i to povraćanjem, osjetljivosti i bolnosti u području trbuha. Kasnije se razvijaju i znakovi od strane živčanog sustava, i to gubitak ravnoteže i gubitak koordinacije pokreta. Do uginuća dolazi nakon 4-5 dana od pojave prvih simptoma bolesti.

Prognoza bolesti u štenadi je veoma nepovoljna.

Herpes viroza pasa najveći značaj ima u većim uzgajalištima pasa, gdje je poznata pod nazivom "kašalj čopora". Liječenje odraslih životinja se svodi na ublažavanje simptoma i suzbijanje sekundarnih bakterijskih infekcija.

Kako inkubacija traje 3-7 dana, preporučuje se da kuja ne dolazi u kontakt sa drugim psima zadnja tri tjedna graviditeta i prva tri tjedna nakon okota.

Također, savjetuje se svakog novonabavljenog psa (pogotovo vrijedi za uzgajivačnice ) držati u karanteni barem 15 dana.

OZNAKE: