Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kujicu maltezera i otprilike prije 2 tjedna se protjerala, povečao joj se spolni organ ali ja nisam primjetila nikakvo krvarenje... često se lizala ali u svakom prošlom tjeranju je obilno krvarila. Prije par dana se parila s mužjakom maltezera, dopustila mu je da skoči na nju ali se nisu uspjeli spojiti. Kod veterinara sam napravila vaginalni bris kuje i pokazao je da su plodni dani prošli. Zanima me da li je moguće da je njeno tjeranje lažno jer joj i mjesec dana uranilo nego inaće, da li kujica pri lažnom tjeranju ima iste simptome kao i kada se stvarno tjera? I da li postoji mogućnost da ukoliko nije bilo lažno tjeranje a nisu se spojili ipak ostane skotna? 

S obzirom da će nam biti nezgodno čekati tek iduće tjeranje zanima me postoji li kakva mogućnost da se nešto napravi, npr. hormoni koji ubrzavaju tjeranje? Da li je to opasno za kujicu, odnosno da li to negativno utječe na njeno zdravlje?
Puno hvala, Mateja

O: Prosječna duljina tjeranja u kuja je oko tri tjedna no postoje i variranja od 7-10 dana kraće ili dulje. Prosječno vrijeme između tjeranja u kuja je 7 mjeseci no kod nekih je 4 mjeseca ili godina dana. Ciklus u kuje podijeljen je u četiri faze. Prva je proestrus i traje oko 9 dana. Druga faza spolnog ciklusa ili estrus traje ovisno o pasmini, od 4-21 dana. Treća faza ili diestrus traje 60-70 dana, ukoliko ženka nije gravidna. Četvrta faza ili anestrus je faza spolnog mirovanja. Ova faza traje slijedećih 150 dana, a u krvi dolazi do opadanja koncentracije spolnih hormona.

Normalne cikličke promjene endometrija (sluznice maternice) su pod kontrolom steroidnih hormona jajnika kao što su progesteron i estrogen. Bez ovih hormona dolazilo bi do atrofije endometrija. U svakoj fazi ciklusa koncentracija hormona je različita, odnosno koncentracija hormona se mijenja.

Svaka kuja ima jedinstven ciklus od jednog ili dva tjeranja godišnje a isto je individualan i produženi diestrus i anestrus. Tijekom diestrusa na jajniku je prisutno žuto tijelo tako da je uterus dulji period izložen utjecaju progesterona.

Cikličke promjene u kuja rezultiraju u promjenama endometrija pa se uočava sljedeća pojava: kod kuja koje se nisu parile, imaju neplodna parenja ili su liječene prostagenima dulji period - može se javiti hiperplazija endometrija. Na razvoj hiperplazije endometrija usko se može povezati razvoj endometritisa te piometre.

Kod lažnog estrusa javljaju se otok i hiperemija vulve, kao i oskudan serohemoragičan iscjedak iz vulve, tijekom kraćeg perioda od onog normalnog, ali do ovulacije ne dolazi. Obično se normalan estrus pojavi nekoliko tjedana kasnije. Ova je pojava relativno česta u pubertetskom estrusu.

Sigurna metoda je uzimanje vaginalnog brisa, kojim pratimo povećavanje vaginalnih epitelnih stanica, koje nastaju zbog povećanja koncentracije estrogena. Kada se stanice povećaju za 60%, uzimaju se uzorci krvi i određuje titar protutijela karakterističnih za progesteron (progesteron test).

Sinkronizacija estrusa u zdravih kuja može se postići tretmanom sa različitim hormonskim preparatima koji sadrže luteinizirajući hormon, folokostimulirajući hormon, agonist gonadotropin-releasing hormona i prolaktin inhibitori. Hormonski preparati primjenjuju se isključivo pod nadzorom veterinara, jer se za njih koriste različiti protokoli.

I u pravilno primjenjenih preparata postoje značajni rizici od negativnih efekata ovakvih tretmana, pa svakako dobro razmislite i konzultirajte se s veterinarom koji prati zdravstveni status Vaše kuje koliko bi izlaganje kuje takvom tretmanu bilo opravdano.

OZNAKE: