Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Na nekom forumu sam pročitala da u jednom od vaših dućana imate indijsku mekooklopnu kornjaču. Kako ne znam gotovo ništa o kornjačama pa tako i ovoj određenoj, zanima me: koliko dugo živi, kako se brinuti o njoj, do koje veličine naraste, ima li razlike između indijske i kineske mekooklopne kornjače, koliko je stara ta koju imate u dućanu, te koja je njena cijena? Hvala, Tanja

O: Indijska mekooklopna kornjača ili latinskog naziva Aspideretes gangeticus živi u području rijeka Ganges, Indus i Mahanadi u Pakistanu, Indiji, Bangladešu i južnom Nepalu.

Najčešće je zelene ili maslinasto zelene boje sa ili bez crnih točkica koje se najčešće pojavljuju u mladih jedinki, dok u starijih su najčešće nešto tamnije maslinaste boje od osnovne boje. Osim mekanog oklopa koji ne posjeduje koštane pločice, karakterizira ju dugačak vrat i duguljasta špicasta "surla". Ova kornjača može u plitkim vodama disati pomoću duge njuške i cjevastih nosnica. Među prstima ima plivaće kožice. Danju leži na dnu, ukopana u pijesak ili mulj, podižući glavu kako bi disala ili zgrabila plijen. Noću lovi rakove, mekušce, kukce, ribe i vodozemce. U opasnosti se ne može čitava uvući u oklop, ali može snažno ugristi.

Postoje i različite varijacije unutar vrste koje se mogu naći i na području Afrike. Može narasti do 30 centimetera (dužina oklopa), a neki autori spominju primjerke i odi 69 centimetara. Ove kornjače isključivo žive u vodi, a izlaze na kopno dok se sunčaju ili polažu jaja. Mužjaci su manji od ženki.

Spolno sazrijevaju u dobi 4-6 godina, a mogu poleći i do 75 jaja. Jaja polažu na pješčanim plažama ili u blato. Inkubacija može iznositi i do 250 dana, dok kod kinenskih mekooklopnih je taj period oko 60 dana. U prirodi žive oko 25 godina.

Indijske mekooklopne kornjače hrane se insektima, žabama i drugim vodozemcima, rakovima, mekušcima, ribom i vodenim biljem.

Smještaj za ovu vrstu kornjače zahtjeva veliki terarij, sa razinom vode koja će joj omogućiti nesmetano "provirivanje" i sunčanje na kopnenom djelu terarija. Temperatura vode mora iznositi 25-30 stupnjeva celzijusa, kako bi se kornjača nesmetano hranila i probavljala hranu. Da bi održavali konstantnu temperaturu u terarij je potrebno smjestiti grijač. Osim grijača od velike je važnosti filtracija vode, te UV lampa, da bi se omogućila sinteza vitamina D3, koji je važan u metabolizmu kalcija i njegove akumulacije u kostima.

Kinenska mekooklopna kornjača je nešto tamnijih boja, a u prirodi se nalazi na području Japana i Kine, a uvjeti držanja su identični.

Trenutno u prodaji nemamo takve kornjače, ova koja boravi u Pet Centru u Heinzelovoj je naš ljubimac. Ta kornjača je stara 3 godine, a inače cijena takvih kornjača je 90 kuna.