Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije 3 dana sam dobila iguanu i danas sam je uzela u ruke da je nahranim, jer nije ništa jela otkad je kod mene. Više se ne boji i napokon je jela iz ruke (ribanu mrkvu, krastavac i malo maslačka). Ali tek sada sam vidjela koliko je zapravo bila zanemarena u tom pet shopu: na jednoj zadnjoj nozi nema 3 nokta, a na drugoj jedan. Najvjerojatnije nije imala dosta vlage u zraku dok se presvlačila, jer joj je na jednom prstu ostao urezan komad kože, koji sam joj odstanila. Zanima me kako da joj pomognem i hoće li joj se ti prsti ikada oporaviti. Jako je slaba na noge, možda zato što nije jela ovih par dana, po noći normalno spava, a po danu prošeta, ali čudno drži noge, nekako tromo, kao da joj noge stoje naopako. Koje vitamine da joj kupim i kako da joj pomognem? Sada ima terarij veličine 140x90x60 cm, podni grijač, sun glo daylight lampu, heat glo infrared heat lampu i repti glo 8.0 neonku (rasvjeta po preporuci vašeg radnika u Drvinju). Danju joj je temperatura 28-31°C, a noću 20-22°C. Nadam se da će joj sada biti puno bolje i ugodnije. Zanime me i gdje je mogu odvesti veterinaru ako zatreba? Unaprijed puno hvala, Dijana

O: Zelena iguana (Iguana Iguana) je gušter koji naraste oko dva metra, te zahtijeva velik prostor. U terariju treba postaviti nekoliko grana, kako bi se iguana mogla penjati i sunčati. Najčešće se koriste bambusove grane, uz koje se može staviti i bilje, koje nije toksično ili plastično bilje.


Iguane se mogu pripitomiti, ali ne na način kao psi ili mačke. No postoje i jedinke koje se maze i odazivaju na ime, ali vrlo rijetko. Neke se vrlo brzo pripitome, dok neke ostaju uvijek plašljive. Svoje raspoloženje jasno pokazuju.

Dnevna temperatura u terariju trebala bi biti 27-30°C, dok noćna temperatura ne bi  trebala biti manja od 21°C. Temperatura na sunčalištu bi trebala biti oko 32°C. Temperatura je vrlo bitna kako bi se nesmetano odvijala probava, te drugi fiziološki i metabolički procesi. Ako je temperatura niža, dolazi do truljenja hrane u probavnom traktu i pada imuniteta, te gušter postaje podložan infekcijama. Osim temperature, vrlo je važna i vlaga koja bi se trebala kretati u vrijednostima od 70-80 %, a održava se svakodnevnim prskanjem terarija toplom vodom. Vlaga se podiže za vrijeme presvlačenja.

Problemi s presvlačenjem najčešće su uzrokovani neadekvatnom vrijednošću vlage, a predstavljaju uzrok daljnjim bolestima. Zaostala koža se mora što prije ukloniti, kako ne bi dovela do stomatitisa ako zaostaje oko usnog aparata, gangrene ako zaostaje na repu i ekstremitetima itd. Problemi s presvlačenjem, odnosno zaostajenjem kože u Vaše iguane su najvjerojatnije uzrokovani premalim postotkom vlage u terariju, što je na poslijetku dovelo i do sušenja, odnosno opadanja noktiju.

Osvijetljenje treba biti UVA i UVB spektrom, kako bi se u organizmu odvijala nesmetana sinteza vitamina D3, koji je odgovoran za resorpciju i transport kalcija u koštane strukture. Repti Glo lampe nemaju full spektar zračenja, te je potrebno dodavanje u prehranu vitaminsko-mineralnih dodataka, koji imaju - pored ostaloga - dovoljne količine kalcija i fosfora. Omjer kalcija i fosfora bi trebao biti 2:1. Manjak kalcija često dovodi do problema s kostima, od kojih je najčešća metabolička bolest kostiju, odnosno hipokalcemija. Takva stanja očituju su u deformitetu ekstremiteta i vilice, te problemima s kretanjem. Lampe s UV spektrom trebaju biti oko 30 cm od tijela iguane, zaštićene kako se iguane ne bi opekle, a mijenjaju se svakih 6 mjeseci.
 
Iako na osnovu poslanih slika postoji opravdana sumnja da bi se u slučaju Vaše iguane moglo raditi o navedenom, bilo bi nestručno i neprofesionalno s moje strane postavljati dijagnozu bez kliničkog pregleda. Pet centar nije veterinarska ambulanta, te su u sklopu naših  trgovina registrirane samo veterinarske ljekarne. Stoga Vam savjetujem da potražite veterinara koju poznaju fiziologiju i patologiju gmazova, pri čemu preporučujem da se obratite stručnjacima pri Veterinarskom fakultetu. U slučaju Vaše iguane najvjerojatnije će biti potrebna injekciona terpija. Problemi s ekstremitetima i noktima najvjerojatnije su se nadovezali jedan na drugi. Manjak vlage, hipovitaminoza, te moguća infekcija, najčešću su uzrok ispadanja noktiju. Nokti će narasti, ali će trebati dosta vremena.

Inače, vitaminsko-mineralne dodatke prehrani možete prvih mjesec dana dodavati svakodnevno, dok se stanje ne popravi, i to slijedeće preparate: JBL MicroCalcium,  JBL TerraVit,  Beaphar Reptile Minerals, te Exo Terra Electrolize. Nakon toga dovoljno je dodavanje vitamina i minerala 2-3 puta tjedno.

Iguane su biljojedi. Hrana mora sadržavati oko 90% povrća, dok 10% sačinjava voće. Nikako ne davati hranu animalnog podrijetla, jer animalni proteini vrlo brzo dovode do zatajenja bubrega i jetre.Od povrća možete davati raštiku, mišancu, lišće bijele repe, lišće i cvijet maslačka, djetelinu, lišće mrkve, peršin, lišće i cvijet hibiskusa, salatu endiviju, metvicu, korijander, grašak, slatki krumpir, gljive, namočeni zeleni grah. Ovo su namirnice dobre nutitivne vrijednosti. Bitno je da je obrok raznolik. Od ostalog povrća, možete davati krastavce, rajčicu, luk, masline, bučice, rotkvice, s time da treba imati na umu da su ovo namirnice slabe nutritivne vrijednosti. U ograničenim količinama treba davati mrkvu, kelj, brokulu, repu, špinat, zbog oksalata i goitrogena koje sadržavaju.

Uz adekvatne uvjete držanja i prehranu, te veterinarsku pomoć, vjerujem da će se Vaša iguana zasigurno oporaviti.