Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kupila sam iguanu kojoj feli dio jednog prstića, a ne prstiću pokraj nije imala nokat. Nokat joj je počeo rasti pa me zanima da li iguanama i prsti mogu ponovo narasti kao i rep? Kolegica koja je imala iguanu kaže da koliko ona zna da im se i prstići regeneriraju. 
Eva

O: Iguane posjeduju tanke i dugačke prste s kandžama, koji su idealno prilagođeni penjanju po visokom drveću. Međutim, njihova građa ekstremiteta često predstavlja problem prilikom uređenja terarija u zatočeništvu.

Tako, različite vrste tankih žica mogu biti poprilično opasne za ekstremitete i prste iguana te ih uzgajivači ne preporučuju koristiti prilikom uređenja istih. Prije navedeni problem posebno dobiva na važnosti ako su ljubimci pritom i nešto teži. Naime, jednom "izgubljen" prst ne može ponovno izrasti.

Čest problem koji se pojavljuje na prstima iguane je i zaostala koža od presvlačenja, koja ponekad može formirati i nakupinu poput prstena koja blokira protok krvi u udaljene dijelove prsta. Posljedično, može doći do odumiranja tkiva te razvoja težih komplikacija.

Iguana posjeduje dugačke kandže koji ponekad mogu zapeti u različitim pukotinama. Posljedično, može doći i do različitih oštećenja samog nokta, ali i ozljeda okolna tkiva. U pravilu, ako osnovna struktura nokta (bazalna formacija nokta) nije oštećena, nokat može ponovno narasti. Ponekad, "novi" nokat može izrasti deformiran. Međutim, rijetki su slučajevi kada deformirani nokat uzrokuje neke teže zdravstvene poremećaje.

Stoga, potrebno bi bilo osigurati im prikladno stanište, odgovarajuće uvjete za kvalitetan život te voditi redovitu njegu i pažnju kandži i ekstremiteta ljubimca.