Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam kunića starog 5 mjeseci. Jako voli jesti kospe to mu je omiljena poslastica. Zanima me smije li  ih jesti i u kojim količinama? U kojim količinama mu smijemo davati medne kapi? Kako se igrati s kunićem, pokušala sam na mnogo načina ali nije išlo... U posljednje vrijeme moj patuljasti kunić pije puno vode i u većim količinama obavlja svoju malu nuždu, da li je to problem?
Unaprijed hvala. Lamija

O: Kunići, kao i svi ostali mali glodavci jako vole slatko, ali se ne preporuča u njihovoj prehrani.

Višak ugljikohidrata, odnosno šećera dovodi do nadimanja i ponekad do uginuća. Stoga oprez s mednim kapima koje treba čuvati u pripremi kada su nam glodavci bolesni i ne jedu dovoljno kroz duži period. Medom ćemo tada nadoknaditi izgubljenu i potrebnu energiju za život u kratkom periodu, odnosno potaknuti ćemo apetit i metabolizam. Glodavci uglavnom jedu sjemenke, travu ili sijeno, voće i povrće. U Pet centru možete nabaviti gotovu i izbalansiranu hranu za kuniće (Bunny) koja se sastoji od više vrsta bilja, sjemenki i žitarica, vitamina i minerala. Davati samo jednu vrstu sjemenki nije uputno, jer neće pokriti sve nužne sastojke bitne za život kunića. Tada kunići i više piju jer je to suha hrana. Preporuča se davati svaki drugi dan svježe voće ili povrće u količini koja stane u dvije jušne žlice (u nasjeckanom obliku).

Kunić nije pas ili maca da bi se poput njih igrali sa svojim vlasnikom. Postoje loptice - šuplje kuglice u koje stavimo poslastice za male glodavce ili sjemenke, kotrljanjem loptice poslastice ispadaju, a sve skupa jako zabavlja naše kuniće. Također postoje tunelići za kuniće, kroz koje se vole provlačiti ili spavati u njima. Sve navedeno možete naći u Pet centru kao i ostali pribor za kućne ljubimce - glodavce.