Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Pohvaljujem vaše stranice, jer su vrlo edukativne i ažurne u odgovorima zabrinutih ljubitelja životinja. Moj maltezer star god. i tri mj. ima idiopatsku epilepsiju. Kako je prije par dana imao prvi napadaj, molila bih Vas (iako sam pročitala puno o toj bolesti) da mi date Vaše stručno mišljenje, kolike su mu šanse da se tijekom života, uz odgovarajuću terapiju oporavi, odnosno, najviše me brine, kolika je procjena da će doći do paralize i kad će doći? Imam kćer koja ga obožava i bilo bi mi preteško da mu se desi paraliza uslijed jačeg napadaja. I još nešto, molim odgovor da li se u Vvašoj prodavaonici Pet centra na Drvinju, mogu kupiti tablete neurobion koje za sada moj pas koristi. Zahvaljujem, Maja 

O: Epilepsija je određen i karakterističan način reakcije mozga na različita patološka stanja, dakle epilepsija je samo simptom nekog oboljenja. Očituje se napadima gubitka ili poremećajima svijesti, motornim simptomima kao što su grčevi, te vegetativnim simptomima kao što su slinjenje, povraćanje, nekontrolirano mokrenje i defekacija. Epileptični napadi mogu biti jaki ili toliko blagi da se pogrešno protumače. Pri epi-napadima pas može izgubiti svijest, nadalje mogu biti popraćeni nevoljnim kontrakcijama mišića (kloničko-tonički grčevi), širenjem zjenice, veslanjem nogu, drhtanjem i grčenjem lica, slinjenjem, mokrenjem i defeciranjem. Epi-napadi mogu biti blagi, javljati se u nizu ili mogu biti produženi i traju više od 5 minuta. Epilepsija može biti urođena ili može biti izazvana drugim bolestima (ozljeda mozga, moždani ožiljak, tumor mozga, niska razina kalcija u krvi, niska razina šećera u krvi, toplotni udar, migrirajuća larva crijevne gliste, hidrocefalus, encefalitis nakon štenećaka, otrovanje). Prilikom epi napada je potrebno zaštititi sebe jer Vas pas može nenamjerno ugristi, potrebno je zaštititi i psa da se ne udara prilikom grčeva tako da ga primite za nabor kože na vratu i ispod njega stavite jastuk da se ne ozljedi, naročito da ne lupa glavom po podu, psa tješite dodirima i umirujućim riječima za vrijeme napada, obavezno zabilježite trajanje napada i nenormalno ponašanje kako bi veterinaru pomogli u dijagnozi, nakon napada psu ponudite vodu i ostanite uz njega još neko vrijeme.

Glavni cilj u liječenju epilepsije je uspostavljanje normalnog života za Vas i Vašeg psa s potpunom kontrolom nad napadima, bez nuspojava. No, vrlo često je navedeno gotovo nemoguće postići, stoga je realniji cilj smanjivanje broja i jačine epi-napada bez nuspojava davanih lijekova. Na žalost, i unatoč stalnom nadzoru, pas će imati povremeni napad. Kako bi smanjili broj i intenzitet epi-napada, svojem psiću možete pomoći na način da ga hranite hranom bez konzervansa ili onom superpremium kvalitete. Zatim, držite ga podalje od kemikalija i onečišćivača zraka (dim cigarete, lak za kosu, dezodoransi,...), isključite moguće druge zdravstvene probleme (poremetnje rada štitnjače, diabetes, tumori, jetrene ili bubrežne bolesti), svedite stres na minimum, te dodajte visokokvalitetne vitaminske preparate u prehranu. Svakodnevno psiću osigurajte umjerenu aktivnost.

Neurobion forte je humani preparat koji se može nabaviti jedino u ljekarnama za ljude, a sadrži 5 neurotropičnih vitamina koji se koriste za normalan rad živčanog sustava, a dolazi u tabletama i kao injekcijska otopina.

Neki psi godinama žive s epilepsijom bez većih poteškoća, pa čak i nadžive na prvi pogled zdravije pse. Maltezeri su opće poznati kao dugoživuća pasmina. Možda se epi-napadi nakon puberteta povuku sami od sebe. Što se prognoze epilepsije kod Vašeg psića tiče, može je dati jedino veterinar koji poznaje Vaš slučaj i koji je propisao terapiju.

OZNAKE: