Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, imam par pitanja. Kada se ljubimac izgubi (a čipiran je), netko ga uzme i vodi veterinaru na pregled, da li će veterinar provjeriti čip? I imaju li sve veterinarske stanice uređaj za očitavanje mikročipa? Ako otkriju da je pas naš, a ne od tog čovjeka, da li će nas nazvati? Ovo nam je veoma važno jer nam je jedina nada da ponovno vidimo našeg psića upravo mikročip!
Dea

O: Mikročip je minijaturni uređaj koji se bez opasnosti može usaditi u tijelo životinje, osiguravajući trajnu i nedvosmislenu metodu identifikacije.

Čip je smješten u sićušnoj staklenoj cjevčici čiji je kemijski sastav neškodljiv za živo tkivo. Za umetanje čipa na za to određeno mjesto (kod pasa i mačaka to je potkožje između lopatica) koristi se injekcija. Na taj način veterinari, osoblje u prihvatilištima i ljudi zaduženi za kontrolu napuštenih životinja točno znaju gdje mogu očitati podatke kad pronađu takvu životinju.

Mnoga prihvatilišta skeniraju sve pristigle životinje, što omogućava da se odlutale životinje s ugrađenim mikročipom smjesta vrate vlasnicima.

Prema Pravilniku o označavanju pasa (NN 162/03, 114/04, 26/05), psi oštenjeni u razdoblju od 1. listopada 2004. godine moraju biti označeni mikročipom, čiji broj mora biti uveden u evidenciju ovlaštene veterinarske organizacije odnosno veterinarske ambulante privatne prakse, ovlaštene za cijepljenje pasa protiv bjesnoće. Ovlaštene veterinarske organizacije moraju posjedovati i uređaj - čitač za očitavanje identifikacijskog broja s mikročipa.

Kad ljubimac ide kod veterinara, veterinar nema potrebu kontrolirati podatke na mikročipu, ukoliko se to izričito ne zatraži. Podaci se kontroliraju prilikom obveznog godišnjeg cijepljenja, kada se isti podaci i ažuriraju na serveru (računalu-poslužitelju) središnjeg upisnika pasa Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog gospodarstva.

OZNAKE: