Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me da li mi možete pomoći oko izbora idealnog kućnog ljubimca. Nas je četvero  ukućana,  dvoje odraslih te dvoje djece (14-15 g.). Živimo u kući od 100m2 stambenog prostora  Okućnica oko kuće prilično  je velika - oko 600m2. Zanima nas koju bismo životinju trebali uzeti kao kućnog ljubimca. Dosada smo imali samo ribice i papigicu. Željeli bismo nešto što bih unijelo vedrinu u naš dom, razigranost.....Dvojimo se oko psa ili mačke ali jako bi nam dobro došao poneki vaš prijedlog koji bi nas trebao dovesti do pravog kućnog ljubimca. Naš ljubimac bi dnevno bio sam možda najviše 1-2 sata. Imao bi sve potrebno za lagodan život.
Zahvaljujem unaprijed,  Jakov

O: Za ovako primamljiv prostor i grupu vlasnika svaki bi kućni ljubimac "dignuo dva prsta" i vjerujem da bi se usrećio. Kakav god bio vaš odabir, želim naglasiti da životinje kao kućni ljubimci unose nove kvalitete u naše živote. Sredinom 80-tih godina prošlog stoljeća, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila je da "ljubimci koji su pravilno zbrinuti donose nemjerljivu blagodat svojim vlasnicima i društvu, a nikome ne predstavljaju opasnost".

Ipak, zbog velike okućnice i broja članova vaše obitelji preporučila bih vam psa.

Između svih kućnih ljubimaca psi se ističu kao izrazito druželjubiva vrsta koja uživa u društvu ljudi. Oni su dobar odabir za sve dobne skupine, a svakako i za obitelj kao cjelinu. Psi su vezani uz ljude od davne prošlosti, nazivaju ih s razlogom "našim najboljim prijateljima", a pravilnim odabirom veličine i temperamenta životinje, mogu se uklopiti u različite životne uvjete.

Volimo ih dodirivati, a maženjem psa smanjuje se krvni tlak, pada temperatura kože i usporava bilo. Psi na nas djeluju umirujuće, zahvalni su i nesebično daruju ljubav svojim vlasnicima.

Užitak odabira pasa je u tome što postoje psi različitih temperamenata, izgleda, veličina i mogućnosti, a sve unutar jedne vrste. Stoga možemo naše četveronožne ljubimce odabrati prema našem temperamentu i načinu života. Pasmina koju vam želim preporučiti je zlatni retriver, a podrobne podatke o njima (a isto tako o ostalim pasminama) potražite u Hrvatskom kinološkom savezu.

OZNAKE: