Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam husky-ja starog 16 mjeseci. Jučer sam mu dala ampulu (Frontline) protiv krpelja, a danas sam na njemu našla čak 3 krpelja. Da li mu može išta biti, a ako može koji su simptomi? Da li mu mogu dati ponovo ampulu sljedeći mjesec ili prije?
Unaprijed hvala! Jelena

O: Frontline je insekticid/akaricid iz skupine fenilpirazola. Nakon što se sadržaj Frontline Spot-On ampule nakapa na kožu psa između lopatica, mala količina djelatne tvari resorbira se transdermalno.

Unutar 24 sata fipronil se raspodjeli po cijeloj koži psa. Potom se nakuplja u mastima kože i dlačnim folikulima, odakle se kontinuirano otpušta, što pridonosi njegovom rezidualnom učinku. Frontline ne djeluje kao repelent (ne odbija mirisom), te je moguće da se na životinji nađu buhe ili krpelji. Međutim, u kontaktu s kožom, krpelji, buhe i uši bivaju otrovani. Uginuli krpelji često otpadnu s psa, a ako zaostanu, lako ih je odstraniti.

Frontline Spot-On dog nakon jednokratne aplikacije djeluje protiv krpelja do mjesec dana (3 - 5 tjedana), a protiv buha do dva mjeseca (1-3).

Na žalost, vjerojatnost infekcije nije isključena te kod prvih znakova nevoljkosti, neopravdanog umora ili drhtanja, psa odmah odvedite veterinaru.

OZNAKE: